vestnik

Pomurske lekarne: Člani sveta zavoda od soboške občine zahtevajo, da jim položi račune

Timotej Milanov, 27. 2. 2020
Nataša Juhnov
Pomurske lekarne
Aktualno

Ivan Zajc dobil podporo za direktorski mandat, Mestna občina Murska Sobota vztraja pri ustanovitvi novih lekarn, če ne bo sprememb

Vsi člani sveta zavoda Pomurskih lekarn razen predstavnice soboške občine so potrdili Ivana Zajca za direktorja. Kot smo že poročali, se je Zajc tudi letos kot edini kandidat prijavil na razpis za direktorja. Gre že za četrti razpis v zadnjih štirih letih. Odlok o ustanovitvi javnega zavoda namreč določa, da mora dobiti kandidat za direktorja tudi podporo mestne občine, na katero so ostale občine ustanoviteljice prenesle izvrševanje ustanoviteljskih pravic, povezanih z imenovanjem direktorja. Zajc tega soglasja v zadnjih treh letih, ko ga je svet zavoda prav tako potrdil za direktorja, potem ko se je kot edini kandidat prijavil na razpis, ni dobil zaradi nasprotovanja vodstva soboške občine, ki si prizadeva za menjavo na čelu lekarn. Zajcu namreč očitajo nespoštovanje pravil javnega naročanja pri nabavi zdravil. Zato je svet zavoda Zajca vselej za obdobje enega leta imenoval za vršilca dolžnosti direktorja.

c8103b1b5c9ca82907159bd92d74febe
Nataša Juhnov
Ivan Zajc je po pričakovanju vnovič dobil podporo članov sveta zavoda

Predstavnica mestne občine v svetu zavoda Milena Vöröš je povedala, da bo soboška občina nadaljevala z ustanovitvijo novega javnega lekarniškega zavoda, ki bo edini lahko opravljal lekarniško dejavnost na območju mestne občine, če s Pomurskimi lekarnami ne bodo upravljali v skladu z njihovimi zahtevami. Predstavnik beltinske občine Igor Adžič pa meni, da mestni občini to ne bo uspelo, saj izpostavlja, da bo za to potrebno tudi soglasje ostalih občin ustanoviteljic.

Želijo vedeti, za kaj so Sobočani porabili denar

Po vroči razpravi med predstavnico mestne občine in nekaterimi ostalimi člani sveta zavoda, ki je sledila predstavitvi letnega poročila za 2019, so člani sveta zavoda med drugim potrdili sklep, ki pravi, da mora Mestna občina Murska Sobota do naslednje seje sveta zavoda pripraviti specifikacijo porabe izplačanega presežka iz poslovanja Pomurskih lekarn.

murska-sobota, milena-vöröš, v.d
Nataša Juhnov
Milena Vöröš, ki je kot predstavnica mestne občine v svetu zavoda zamenjala Srečka Đurova, pravi, da bodo Sobočani nadaljevali z ustanavljanjem novega lekarniškega zavoda, če njihove zahteve ne bodo sprejete.

Gre za sredstva, ki so jih po odločitvi pomurskih občin leta 2017 Pomurske lekarne po kriteriju števila prebivalcev nakazale občinam ustanoviteljicam in občinam, ki so nastale po ustanovitvi zavoda. Skupno je bilo med občine razdeljenih 1,8 milijona evrov presežka prihodkov nad odhodki, ki so ga v Pomurskih lekarnah ustvarili v letih pred tem, od tega je največ dobila Mestna občina Murska Sobota. Iz zaključnega računa mestne občine za leto 2017 izhaja, da so iz tega naslova prejeli 307 tisoč evrov, na seji sveta zavoda so sicer govorili o znesku 380 tisoč evrov, ki naj bi jih dobili Sobočani. Vodstvo Pomurskih lekarn, ki takrat sprva ni pristalo na delitev denarja, je kasneje po omenjeni odločitvi pomurskih občin moralo popustiti, zato so najprej predlagali, da se denar nameni za projekt regijskega namena. Vodstvo mestne občine je predlagalo, da ves razpoložljiv denar namenijo za projekt Soboškega jezera, kar so v ostalih občinah zavrnili, posledično so denar razdelili med občine.

20e6bf4387e368b3cfeb9575e7c48d33
Nataša Juhnov
Predstavnik zaposlenih v svetu zavoda Damir Domjan je predlagal sklep, po katerem mora mestna občina natanko predstaviti, kaj je naredila z denarjem, ki ga je prejela pri delitvi presežka iz poslovanja Pomurskih lekarn.

Sprejetje sklepa je predlagal predstavnik zaposlenih v svetu zavoda Damir Domjan, ki izpostavlja, da bi lahko občine ta sredstva porabile le za zdravstvene dejavnosti, kar po njegovem mnenju soboška občina ni storila. Sklep so potrdili vsi člani sveta zavoda razen Vöröševe, ki je predlagala sklep, po katerem bi potemtakem vse občine, ki so prejele denar, predstavile, kaj so z njim naredile. Predlog tega sklepa je potrdila le ona sama, medtem ko so bili ostali člani sveta zavoda proti.

Več v prihodnjem Vestniku

pomurske-lekarne pomurje