vestnik

Pomurske lekarne predstavile zaključke projekta opolnomočenja starejših o pravilni uporabi zdravil

D. N., 20. 10. 2022
Damjana Nemeš
Zaključil se je projekt Opolnomočenje starejših pacientov za pravilno uporabo zdravil, ki so ga Pomurske lekarne izvajale skupaj z Ljekarno Čakovec.
Aktualno

Javni zavod Pomurske lekarne je ob podpori Občine Beltinci lani uspešno kandidiral na razpisu za pridobitev sredstev Evropske unije za mednarodni projekt Opolnomočenje starejših pacientov za pravilno uporabo zdravil. V sodelovanju z Ljekarno Čakovec so projekt izvajali v letošnjem letu, ob zaključku projekta pa so predstavili njegove rezultate.

Projekt, za katerega sta projektna partnerja pridobila 60 tisoč evrov, je bil namenjen starejšim, ki so jih magistri farmacije v obeh državah poučili o pravilnih uporabi zdravil, namenjenih zdravljenju kroničnih nenalezljivih bolezni. V ta namen so v obeh državah izvedli več aktivnosti, ki so v petih lekarnah Pomurskih lekarn ter v šestih lekarnah v Medžimurju potekale med marcem in oktobrom letos. 

pomurske-lekarne, opolnomočenje-starejših-pacientov-za-pravilno-uporabo-zdravil
Damjana Nemeš
Župan Občine Beltinci Marko Virag.

Za udeležence so pripravili predavanja, kjer so jim ponudili informacije o pravilni in varni rabi zdravil, predvsem tistih na recept, dotaknili so se tudi prehranskih dopolnil. Izvedli so delavnice na temo hipertenzije, sladkorne bolezni, astme in kronične obstruktivne pljučne bolezni (KOPB) ter digitalnih tehnologij, izvedli pa so tudi storitev pregleda uporabe zdravil, za katero so se odzvali 103 udeleženci. Na vseh delavnicah so bili prisotni demonstratorji, najbolj obiskana pa je bila delavnica o hipertenziji. 

pomurske-lekarne, opolnomočenje-starejših-pacientov-za-pravilno-uporabo-zdravil
Damjana Nemeš
Vršilec dolžnosti direktorja Javnega zavoda Pomurske lekarne Ivan Zajc.

Kot je poudaril Bojan Madjar, vodja farmakoinformativne službe v Pomurskih lekarnah in koordinator projekta, so si ob pripravi projekta zastavili dolgoročne koristi, za katere računajo, da se bodo tudi v prihodnje uresničili. "Pripravljena imamo predavanja in scenarije za delavnice, imamo usposobljene magistre farmacije in farmacevtske tehnike, upamo torej, da bo glas o našem projektu dosegel čim več ljudi. Druga dolgoročnejša korist je knjižica, ki smo jo pripravili, v katerem je opisana pravilna uporaba zdravil, tudi stvari, ki jih mora pacient vedeti o svojih zdravilih, nakaže pa tudi nekaj rešitev, ki jih ponujamo Pomurske lekarne. To knjižico bodo v prihodnjih tednih in mesecih tudi brezplačno delili. Smo pa že analizirali vse v projektu izvedene aktivnosti, vse, kar smo se naučili v projektu, bomo delili med naše zaposlene, kasneje pa tudi širši strokovni javnosti," je še pojasnil. 

pomurske-lekarne, opolnomočenje-starejših-pacientov-za-pravilno-uporabo-zdravil
Damjana Nemeš
Vodja farmakoinformativne službe v Pomurskih lekarnah Bojan Madjar.

pomurske-lekarne opolnomočenje-starejših-pacientov-za-pravilno-uporabo-zdravil