vestnik

(Pomurske mlekarne) Vedno več izdelkov ima znak Izbrana kakovost

Timotej Milanov, 19. 4. 2021
Adriana Gašpar
Najbolj prodajano je njihovo surovo maslo, ki nima znaka Izbrana kakovost.
Aktualno

Mleko kupujejo izključno od slovenskih rejcev, medtem ko morajo smetano za potrebe proizvodnje masla še vedno uvažati

Pomurske mlekarne ohranjajo uspešno poslovanje, potem ko so lani tri leta pred rokom sklenile postopek prisilne poravnave. Na trgovskih policah so že nekateri izdelki v embalaži z osveženo podobo, za katero so se odločili ob 75-letnici delovanja podjetja. A po prenovi embalaže so nekateri izdelki še vedno brez znaka Izbrana kakovost, zato se potrošniki sprašujejo, ali je v izdelkih res izključno mleko domačih rejcev, kar zagotavljajo v družbi. V Pomurskih mlekarnah vnovič poudarjajo, da so že pred letom dni sprejeli strateško odločitev, da bodo surovo mleko kupovali zgolj od slovenskih dobaviteljev, česar se, kot pravijo, dosledno držijo.

V Pomurskih mlekarnah, ki imajo 160 zaposlenih, so lani predelali 55 milijonov litrov mleka, ki so ga kupili od domačih dobaviteljev. Družba je lani ustvarila skoraj 39 milijonov evrov prihodkov.

b1ce3e1c5278e6f14eec1b73ac7d1612
Nataša Juhnov
Pomurske mlekarne


A kot še pojasnjujejo, enako kot druge mlekarne pri proizvodnji uporabljajo različne surovine za različne izdelke. Te nabavljajo tako na domačem kot tudi na evropskem trgu. Pri tem kot največji proizvajalec surovega masla v Sloveniji z več kot 55-odstotnim tržnim deležem potrebujejo precej več smetane, kot je lahko posnamejo s prevzetega slovenskega mleka. »Zato smetano kot surovino za maslo kupujemo tudi na evropskem trgu od izbranih kakovostnih dobaviteljev,« so zapisali v Pomurskih mlekarnah. 

66cf56bc17732871ba8f4a09a8b8de00
Nataša Juhnov
Pomurske mlekarne so največji proizvajalec surovega masla v Sloveniji z več kot 55-odstotnim tržnim deležem, zato potrebujejo precej več smetane, kot je lahko posnamejo s prevzetega slovenskega mleka. Foto Nataša Juhnov


Najbolj prodajano je njihovo surovo maslo, ki nima znaka Izbrana kakovost, ta izdelek tudi ponujajo po nekoliko nižji ceni. Medtem omenjeni znak nosi slovensko čajno maslo z dodatkom mlečnokislinskih bakterij. V mlekarnah še dodajajo, da v skladu s svojimi zmožnostmi in potrebami na trgu povečujejo nabor izdelkov z označbo Izbrana kakovost. Pred letom dni je to označbo nosilo 16 njihovih izdelkov, danes pa je že na 31 izdelkih Pomurskih mlekarn. »V zadnjih letih se povpraševanje po izdelkih v shemi Izbrana kakovost povečuje, kar je posledica promocije slovenskih izdelkov, ki jo sofinanciramo slovenske mlekarne in povečuje zavedanje o pomenu domače hrane pri naših potrošnikih.«

Stroga merila za vstop v shemo Da bi mlečni izdelek lahko pridobil oznako Izbrana kakovost, mora dosegati več meril, pojasnjujejo v Pomurskih mlekarnah. "Pridelava mleka in proizvodnja morata v celoti potekati v Sloveniji, kar omogoča maksimalno sledljivost in skrajševanje transportnih poti. Pridelano mleko mora ustrezati evropskemu kriteriju mikrobioloških vrednosti, ki so izraz dobre proizvodne prakse, zahtevane higiene pridelave ter učinkovitosti hlajenja pri transportu. Od prevzema mleka v zbiralnici do sprejema v mlekarni lahko preteče največ 15 ur, s čimer se zagotavljata mikrobiološka kakovost mleka in s tem višja kakovost mlečnih izdelkov."

V Pomurskih mlekarnah, ki imajo 160 zaposlenih, so lani predelali 55 milijonov litrov mleka, ki so ga kupili od domačih dobaviteljev. Družba je lani ustvarila skoraj 39 milijonov evrov prihodkov.

pomruske-mlekarne gopodarstvo mleko