vestnik

Pomurski policist je bil v službi slovenskih navijačev. Naloge v tujini je odlično opravil

Andrej Bedek, 13. 7. 2024
Jure Zauneker
Franc Krančič, policist in vodja policijskega okoliša na Policijski postaji Gornji Petrovci, je bil eden od desetih slovenskih policistov, ki so službovali pod okriljem nemške policije na letošnjem evropskem prvenstvu v nogometu.
Aktualno

Njegov trud opazili tudi kolegi iz drugih držav.

Franc Krančič, policist in vodja policijskega okoliša na Policijski postaji Gornji Petrovci, je bil eden od desetih slovenskih policistov, ki so službovali pod okriljem nemške policije na letošnjem evropskem prvenstvu v nogometu (Euro 2024). Krančič, ki modro uniformo nosi 24 let, je 27 dni preživel v Stuttgartu, Münchnu, Kölnu in Frankfurtu, mestih, kjer je slovenska nogometna reprezentanca odigrala tekme skupinskega dela in tekmo osmine finala. Naloge tako imenovanega policista spoterja, ki je na nogometnih srečanjih in tudi na drugih športnih prireditvah nekakšna vez med organizatorji prireditve, službami, ki na takih dogodkih skrbijo za varnost, ter organiziranimi in navadnimi navijači, opravlja že deset let.

franc-krančič, pu-ms, ep-2024
Osebni arhiv
Franc Krančič, policist PU Murska Sobota, ki je deloval kot spoter na EP 20024 v Nemčiji

Prvi načrt slovenske policije je bil, da v Nemčijo pošlje dva policista spoterja. Ko pa je padla odločitev, da jih pošljejo štiri, kar je bila zahteva organizatorjev prvenstva, ki se bo s finalom končalo v nedeljo, je Krančič, ki se prvič na razpis ni prijavil, prejel telefonski klic nadrejenih. Na voljo je imel le dve uri, da sprejme povabilo. In ga tudi je, za kar mu ni žal, saj je bila to, pravi, neprecenljiva izkušnja, ki mu bo vedno ostala v spominu. Poleg štirih spoterjev, ki so v civilnih oblačilih delovali pod okriljem nemške deželne policije, so na Euro 2024 odpotovali še štirje slovenski uniformirani policisti, za te so skrbeli pripadniki nemške zvezne policije, in še dva uniformirana policista, ki sta opravljala naloge v mednarodnem policijskem koordinacijskem centru, v glavnem policijskem štabu za potrebe varovanja Eura 2024.

franc-krančič, pu-ms, ep-2024
Osebni arhiv
Franc Krančič, policist PU Murska Sobota, ki je deloval kot spoter na EP 20024 v Nemčiji

Je tudi odličen nogometaš

To je priznanje tudi za Policijsko upravo (PU) Murska Sobota, je po vrnitvi iz Nemčije skromen Franc Krančič, priznava pa, da je njegova prednost za opravljanje nalog spoterja morda v tem, da ima za seboj kar solidno nogometno kariero. Med drugim je bil slovenski mladinski reprezentant. V letih 1991–1995 je igral za člansko ekipo Mure v 1. SNL, kot obetaven mlad nogometaš pa je imel tudi ponudbo za prestop v enega od drugih slovenskih prvoligaških klubov. Kasneje se je z ekipo PU Murska Sobota večkrat udeležil evropskih in svetovnih policijskih nogometnih tekmovanj in s soigralci pogosto dosegel visoke uvrstitve. Danes deluje predvsem kot nogometni trener.

Policisti spoterji so na Euru 2024 naloge opravljali v vseh mestih, kjer je igrala naša nogometna reprezentanca, aktivirani so bili v ožji okolici športnega prizorišča. Tako kot uniformirani policisti so tudi oni potovali po krajih v Nemčiji, kjer je naša reprezentanca odigrala tekme. Tako so bili prisotni na vseh navijaških točkah, prav tako so preprečili nekaj hujših kršitev javnega reda in miru. Sodelovali so še pri prepoznavi kršilcev in v postopkih s slovenskimi državljani. Krančič je med drugim uspešno poiskal pogrešanega otroka slovenskega navijača. Na eni izmed prireditev pa je pomagal pri zapletih s srbskimi navijači. Njegov trud in trud preostalih slovenskih policistov so opazili tudi kolegi iz drugih držav udeleženk Eura 2024. 

franc-krančič, pu-ms, ep-2024
Osebni arhiv
Policist spoter Franc Krančič (prvi z leve) s kolegi iz Slovenije in Nemčije po pregledu enega od prizorišč.

Policist iz Puževec je sovaščan Erika Janže, enega najbolj vidnih nogometašev slovenske reprezentance na Euru 2024, pred 15 leti sta skupaj igrala za domače malonogometno moštvo, na prvenstvu pa se jima žal ni uspelo srečati. En dan so se slovenski policisti spoterji res mudili v Wuppertalu, mestu, kjer je bila nastanjena naša reprezentanca, vendar je imel nogometaš preveč obveznosti, da bi vsaj malo pokramljala na štiri oči. Sta si pa v času bivanja v Nemčiji poslala več SMS-sporočil. Ob tem Krančič doda, da so igre Slovencev na letošnjem prvenstvu lahko dobra napoved za nadaljnje uspehe, morda že na prihajajočem svetovnem prvenstvu v Severni Ameriki čez dve leti, kamor bi bili ob uvrstitvi reprezentance skoraj gotovo napoteni tudi slovenski policisti.

Nič ni bilo prepuščeno naključju

Nove obveznosti policiste spoterje murskosoboške PU čakajo že čez devet dni, 21. julija, ko bo v Fazaneriji tekma med domačo Muro in lendavsko Nafto. Organizirani navijači obeh klubov so v preteklosti že povzročali težave organizatorjem takih derbijev in policiji.

franc-krančič
Jure Zauneker
Franc Krančič

A tudi službovanje v Nemčiji je bilo zahtevno, kajti na prizoriščih srečanj skoraj nič ni bilo prepuščeno naključju. Dan pred tekmo so bili slovenski policisti spoterji v službi 12 ali 14 ur, na dan tekme tudi 16 ur. Sodelovali so pri temeljitih pregledih stadionov, največji poudarek je bil z načinom dela poskrbeti, da so bili vidni med slovenskimi navijači, če bi ti zašli v kakšne težave. Za angleške navijače je recimo skrbelo 12 policistov spoterjev, kar je razumljivo glede na njihovo preteklost obiskovanja tovrstnih prvenstev.

franc-krančič, pu-ms, ep-2024
Osebni arhiv
Franc Krančič, policist PU Murska Sobota, ki je deloval kot spoter na EP 20024 v Nemčiji

Vsi pa so na vsakem koraku hvalili slovenske navijače, tudi angleški navijači, Nemci so bili še posebej navdušeni, kako so bili Slovenci vzorni, pravi Franc Krančič. Nemški varnostni organi so po njegovih besedah imenitno poskrbeli za varnost, veliko je bilo videonadzora. Če je že prišlo do kakšnih kršitev, kot je bilo to v primeru obsežnejšega pridržanja srbskih navijačev, ki so kršili javni red in mir, drugi navijači sploh niso opazili, da je bila za vzpostavitev miru nujna policijska represija oz. sila.

franc-krančič, pu-ms, ep-2024
Osebni arhiv
Franc Krančič, policist PU Murska Sobota, ki je deloval kot spoter na EP 20024 v Nemčiji

Policistu z gornjepetrovske policijske postaje bo za vedno ostalo v spominu, kako je v Kölnu po koncertu Siddharte pred tekmo z Anglijo na stadion spremljal kolono 3000, 3500 slovenskih navijačev. Sam je za red skrbel na začelju te dolge kolone, ki so jo na ulicah in z balkonov hiš številni bučno pozdravljali. »Takrat mi je zaigralo srce, saj ti je v takih trenutkih v ponos biti Slovenec in slovenski policist,« je po neprecenljivi izkušnji iz Nemčije še rekel Franc Krančič.

franc-krančič policist nemčija evropsko-prvenstvo nogomet delo