vestnik

Posamezniku ob stiku z okuženim ne bo več treba v karanteno. O odpravi ukrepov še danes?

STA, Vestnik.si, 19. 2. 2022
Nataša Juhnov
Koronavirus. Slika je simbolična.
Aktualno

Od danes posamezniku v primeru tveganega stika z okuženim s koronavirusom ni več treba v karanteno, je v petek odločila vlada. Epidemiološka služba Nacionalnega inštituta za javno zdravje pa bo nehala iskati tvegane stike okuženih. Velja pa priporočilo, da se oseba sedem dni po zadnjem tveganem stiku z okuženim v skupnem gospodinjstvu samotestira.

Vlada je določila tudi, da vstop v Slovenijo, ki je bil doslej zaradi pandemije covida-19 pogojen z izpolnjevanjem pogoja preboleli, cepljeni, testirani (PCT), od danes ne bo več omejen.

Za vstop v Slovenijo tako ne bo več potreben pogoj PCT in tudi ne bo več napotitev v karanteno na domu, je po petkovi seji sporočila vlada. Kljub napovedim in pričakovanjem pa se v petek še ni odločila za rahljanje drugih epidemičnih ukrepov. Po besedah ministra za zdravje Janeza Poklukarja je bila razprava široka, zato so točko seje o sproščanju drugih epidemičnih ukrepov prekinili. Kot je napovedal, bo glede na hitro spreminjajoče se epidemične razmere tako stroka kot vlada opravila dodaten krog posvetovanj.

Kdaj točno bosta stroka in vlada opravili posvet, Poklukar ni pojasnil. Po neuradnih informacijah STA bi se lahko že danes ponovno sestala strokovna skupina za covid-19, vlada pa bi lahko kasneje o rahljanju odločala na dopisni seji. Vodja strokovne skupine Mateja Logar je sicer v petek zvečer dejala, da skupina ne bo še enkrat odločala o sproščanju.

koronavirus epidemija karantena ukrepi
Kaj zdaj berejo drugi