vestnik

Poskrbite za varnost na motorju z izbiro ustrezne opreme!

Vsebino omogoča Spletnik, 18. 3. 2022
Arhiv naročnika
Varnost na motorju.
Aktualno

Ko posvetijo topli spomladanski žarki, se prične prebujati narava in z njo tudi adrenalin na prostem. Ljubitelji jeklenih konjičkov na dveh kolesih iz svojih garaž pripeljete motor, ga očistite ter pripravite na prve vožnje.

Ker ste motoristi med najbolj ogroženimi skupinami udeležencev prometa, le vi za svojo varnost lahko najbolje poskrbite, tako da preverite tehnično brezhibnost motornega kolesa in njegovo zaščitno opremo.

Kakovostna moto oprema je bistvena za udobno in varno vožnjo

Ste tudi vi eden tistih motoristov, ki se dobro zavedate, kako pomembno vlogo ima poleg samega motorja tudi motoristična oprema, ki ne skrbi le za udobje motorista, ampak tudi za njegovo varnost? Dobra zaščitna oprema namreč poskrbi za zdravje motorista in ga varuje v primerih, ko se pripeti nesreča.

Katera motoristična oprema pa je nujna?

1. Čelada za motor

Glava vsakega motorista mora biti zaščitena z motoristično čelado ustrezne velikosti. Pri tem morate kot motorist vedeti, da jo morate menjati na vsakih 5 let in z njo ravnati skrajno previdno, kajti ob vsakem morebitnem udarcu ali padcu se lahko poškoduje in svoje funkcije ne opravlja več kvalitetno.

Motoristične čelade so edini kos zaščitne opreme, ki je zakonsko predpisan. In to z razlogom, saj se smrtne nesreče pri njeni uporabi glede na številne študije zmanjšajo kar za 42%. Čelada za motor se vam mora lepo prilegati in biti pravilne velikosti in oblike. Izberite čelade priznanih proizvajalcev v svetu, saj vam bo poleg udobja v njej zagotovljena tudi kakovost z najnovejšimi varnostnimi smernicami. 

2. Motoristična jakna

Oprema, brez katere se kot motorist ne smete usesti na motor, so zaščitna oblačila, ki imajo za varnost in udobje pomembno vlogo. Če se odločite voziti motor, potem svetujemo, da daste na stran nekaj denarja in si priskrbite kakovostno moto jakno s ščitniki za ramena, komolce, hrbet oziroma prsni koš.



Motoristične jakne  so vam na voljo v številnih motorističnih poslovalnicah. Izbirate lahko različne modele in barvne kombinacije. Mnoge med njimi imajo nastavljive pasove in rokava, odsevnike za boljšo vidljivost ter žepe na notranji in zunanji strani. Kar je najpomembnejše je ojačan, vodoodporen in zračen material iz katerih so izdelane ter prilagojene vsem vremenskim pogojem.

moto oprema
Arhiv naročnika
Moto oprema.

3. Motoristične hlače

Kos zaščitnega oblačila, ki nikakor ne sme manjkati v vaši motoristični garderobi so motoristične hlače. Vsekakor se morate v njih dobro počutiti, saj v njih dejansko najdlje sedite na motorju. Tudi hlače so izdelane iz kvalitetnih materialov, ki motoristu zagotavlja udobnost, varnost, prezračenost in estetsko dovršenost. Ponavadi v trgovinah lahko kupite hlače, ki so popolnoma združljive z jakno. Lahko pa se odločite in kupite kombinezon; jakna in hlače v enem.

Večino motorističnih hlač je s ščitniki ojačanih na kolenih. Kot vsa druga motoristična oprema, imajo tudi hla1če odsevna telesa in nastavljive širine. Še vedno so zelo priljubljene jeans motoristične hlače, ojačane, a vseeno udobne med vožnjo.

4. Motoristične rokavice



Če ste že kdaj padli z motorjem, dobro veste, kako pomembne za zaščito rok so rokavice. Roke so namreč prva okončina s katerimi lovite ravnotežje in se nanje najprej ujamete. Če padete z golimi rokami, so posledice lahko sila neprijetne. Zaradi tega so motoristične rokavice nepogrešljivi del opreme.

Kvalitetne rokavice so izdelane iz materialov, ki zagotavljajo odpornost na obrabo in udobje. Tiste, ki ustrezajo evropskemu standardu kot zaščitna motoristična oprema, z notranjo membrano zagotavljajo brezhibno zračnost in suhe roke. Vse so dodatno ojačane na kritičnih predelih, opremljene z odsevnimi vložki, konice prstov pa že združljive z zaslonom na dotik.

5. Motoristična obutev

Pri prevračanju motorja in sestopanju imajo pomembno vlogo motoristični čevlji oziroma škornji, ki v najboljši vrsti poskrbijo za dobro zaščito gležnjev. Kako dobro je imeti tople, kvalitetne in nepremočljive čevlje, boste najprej občutili ob slabem in mrzlem vremenu.

Visoko kakovostna motoristična obutev ima ergonomsko obliko, visoko stopnjo ojačitve ter drzen športni videz. Ali se boste odločili za gležnjarje ali škornje, je odvisno od vas. Vsi so izdelani iz trpežnih in dolgo obstojnih materialov, ki motoristom zagotavljajo udobno in varno vožnjo.

6. Ledvični pas in želva

Telo je na motorju izpostavljeno številnim vremenskim pogojem in dokaj hitro se zgodi, da vas na motorju ujame nevihta, dež, veter in druge neprijetnosti. Ker motorist ni zaščiten s pločevino, mora za svojo zaščito poskrbeti sam. Zelo priporočljiva dela opreme sta ledvični pas in želva, ki varujeta hrbtenico in notranje organe pred morebitnimi padci in vremenskimi vplivi.

Ne spreglejte tudi dodatne motor

vožnja z motorjem
Arhiv naročnika
Vožnja z motorjem.

istične opreme!

Ko si enkrat priskrbite vso zaščitno motoristično opremo, je čas za dodatke, ki bodo poskrbeli, da bo vaša vožnja prijetnejša. Sem spadajo motoristični kovčki, torbe, navigacijske naprave, motoristična očala, aktivno spodnje perilo, oprema za kampiranje in še mnogo drugega.

Pazite, da med vožnjo na motorju ne precenjujete svojih sposobnosti. Zavedajte se svoje fizične in mentalne kondicije ter upoštevajte aktualne razmere oprijemljivosti pnevmatik na vozišču. Vi ste tisti, ki lahko za svojo varnost prvi poskrbite in s pametno vožnjo največ naredite za vse udeležence v prometu.

motorji oprema spletnik