vestnik

Danes razprava o nezaupnici, Erjavec verjame v uspeh

Vestnik, STA, 14. 2. 2021
Bobo
Karel Erjavec.
Aktualno

Državni zbor (DZ) bo danes razpravljal o konstruktivni nezaupnici s kandidatom za predsednika vlade Karlom Erjavcem, ki so jo vložile LMŠ, SD, Levica, SAB in DeSUS. Tajno glasovanje dopušča presenečenje, a sodeč po javnih izjavah poslancev nimajo nujnih 46 glasov za zamenjavo vlade Janeza Janše. Ta je sicer v petek predlagal novega zdravstvenega ministra.

Izredna seja o predlogu nezaupnice Janševi vladi se bo začela ob 10. uri, glede na najavljen čas poslanskih skupin je pričakovati okoli deset ur razprave in morda še kakšen dodatek. Predlagatelji nezaupnice imajo na voljo največ uro časa za dopolnilno obrazložitev predloga, prav tako lahko kandidat za mandatarja v eni uri predstavi programske zasnove svoje vlade. Premier Janša bo odgovoril na očitke iz nezaupnice ter predstavil svoj pogled na dosedanje delo vlade. Glasovanje bo pozno zvečer, okoli 23. ali 24. ure bi lahko bil znan rezultat, je v petek v izjavi pojasnil predsednik DZ Igor Zorčič. Pričakuje predvsem, da bo razprava slonela na argumentih, in ne na "insceniranem šovu ali čemur koli podobnemu". Če bo razprava argumentirana, verjame, "da bodo odločitve prave".

KUL: Poslanci bodo glasovali o spremembi politike in stanja v državi

Opozicijske LMŠ, SD, Levica, SAB in DeSUS so konstruktivno nezaupnico s kandidatom za predsednika vlade Erjavcem ponovno vložile v sredo. Predlog so podprle z 10 poslanskimi podpisi, vsaka od strank predlagateljic je prispevala dva. Za uspeh nezaupnice je potrebnih 46 poslanskih glasov, ki pa jih predlagateljice sodeč po javnih opredelitvah poslancev nimajo. Tajno glasovanje sicer dopušča negotovost do razglasitve rezultata. Za Erjavca pa bi bil poraz zlasti v primeru, če ne bi prejel vsaj 42 poslanskih glasov podpore, torej toliko poslancev, kot se jih je podpisalo pod prvi predlog nezaupnice, ki so ga vložili 15. januarja. Erjavec je pozneje soglasje h kandidaturi umaknil z obrazložitvijo, da iz epidemioloških razlogov ne bi mogli glasovati vsi poslanci, ki so se podpisali pod predlog. Tokrat upa na prisotnost vseh, ki podpirajo zamenjavo vlade, in verjame v uspeh nezaupnice. Med bistvenimi očitki vladi izpostavlja rušenje temeljnih ustavnih načel ter neučinkovit boj z epidemijo novega koronavirusa.

karl-erjavec, marjan šarec, tanja fajon, luka mesec, alenka bratušek
Bobo
Koalicija KUL in kandidat za mandatarja Karl Erjavec.

Predsedniki strank KUL o rezultatu predlagane nezaupnice niso želeli ugibati, so pa, podobno kot Erjavec, poudarili odgovornost poslancev za spremembo politike in stanja v državi. Predsednik LMŠ Marjan Šarec je v sobotnem zapisu na Facebooku navedel, da bo glas za zamenjavo Janševe vlade glas za normalizacijo države, glas proti pa bo pomenil podporo vsemu, kar se dogaja zdaj.

Negotovo ravnanje DeSUS na glasovanju in tudi po njem

Tik pred glasovanjem še ni jasno, ali bodo nezaupnico podprli vsi štirje poslanci DeSUS, čeprav izvršni odbor stranke od njih to pričakuje. Erjavec je sicer dejal, da pričakuje podporo vsaj treh poslancev DeSUS, torej tistih, ki so se podpisali pod prvi predlog nezaupnice. Poslanec Branko Simonovič se ni. Tako ostaja odprto vprašanje delovanja DeSUS, ki ima v vladi še vedno kmetijskega ministra Jožeta Podgorška, po glasovanju o nezaupnici, če ta ne uspe. Možno je sodelovanje njihovih poslancev z Janševo vlado, morda tudi s posebnim sporazumom. To možnost jim je dodatno približal Janša, ko je vse stranke ponovno povabil k sodelovanju, kakršnega ima koalicija že sklenjenega z opozicijsko SNS in poslancema narodnih skupnosti. LMŠ, SD, Levica in SAB so sodelovanje ponovno zavrnile.

državni zbor
STA
Državni zbor bo razpravljal o konstruktivni nezaupnici s kandidatom za predsednika vlade Karlom Erjavcem

Glede na javnomnenjsko poizvedbo, ki jo je za Delo opravil inštitut za raziskovanje trga in medijev Mediana, je mnenje o tem, ali so pri tem ravnale prav, deljeno. Polovica vprašanih namreč ocenjuje, da bi epidemijo in njene posledice s sodelovanjem lažje premagali.

V koalicijskih SDS, SMC in NSi so sicer večkrat v zadnjih tednih ocenili, da ima vlada v DZ udobno večino.

dz seja nezaupnica vlada stranke koalicija