vestnik

Poslanci želijo, da vlada ustanovi nov javni zavod v Pomurju

Rok Šavel, 19. 7. 2023
Jure Kljajić
Gradnja novega objekta za potrebe pomurskega arhiva na Cvetkovi 1 v Murski Soboti je v zaključni fazi in naj bi se zaključila celo nekaj mesecev pred pogodbenim rokom. Ta je po pogodbi določen na 31.3.2024.
Aktualno

Klub pomurskih poslancev je tudi uradno na vlado naslovil poslansko pobudo za ustanovitev javnega zavoda Pokrajinski arhiv Pomurje.

Poročali, smo da je v polnem teku gradnja nove stavbe na območju nekdanjega Muralista, ki bo služila hrambi arhivskega gradiva, ki se nanaša na Pomurje.Za več kot 5,3-milijonski projekt je sredstva zagotovila prejšnja vlada konec leta 2021, gradbena dela pa naj bi bila zaključena celo nekoliko prej kot konec marca prihodnje leto, kot je pogodbeni rok. V luči nove arhivske zgradbe se je pojavila tudi ideja, da bi nastal tudi nov, samostojni javni zavod, ki bi upravljal s pomurskim arhivskim gradivom, in ne, da bi to bila zgolj ena izmed enot Pokrajinskega arhiva Maribor. Zdaj so takšno pobudo v okviru Kluba pomurskih poslancev, ki mu trenutno predseduje Tine Novak, na vlado naslovili tudi vsi pomurski poslanci: Jožef Horvat, Tine Novak, Damijan Zrim, Sara Žibrat, Ferenc Horvath, Vera Granfol in Darko Krajnc. Kot so predlagali, bi sedež javnega zavoda Pokrajinski arhiv Pomurje bil na naslovu Cvetkova ulica 1, 9000 Murska Sobota, kjer bo tudi stal nov objekt.


Samostojni zavod bi bilo potrebno umestiti v proračun


 "Javni zavod Pokrajinski arhiv Pomurje bo izjemna pridobitev za regijo, ki bo nudila priložnosti za lokalne strokovne kadre, raziskovalno dejavnost, kvalitetnejšo skrb za arhivsko gradivo in ustvarjanje regionalne baze podatkov za različne deležnike in namene tudi s pomočjo sredstev EU," so navedli v pobudi in dodali, da je ustanovitev samostojnega zavoda v Murski Soboti v tem trenutku primerna in nujna, da bo arhiv ob zaključeni investiciji v polni meri izpolnjeval svoje pristojnosti in naloge. Primernost trenutka za ustanovitev samostojnega javnega zavoda pa argumentirajo tudi z začetkomproračunskih razprav za leti 2024 in 2025. Ustanovitev javnega zavoda s strani države je namreč povezana tudi z zagotavljanjem sredstev za njegovo delovanje, kar je potem odgovornost ustanovitelja - države. Poslanski pobudi so priložili tudi delo Metke Fujs, muzejske svetnice in nekdanje direktorice Pomurskega muzeja Murska Sobota, v katerem so predstavljene strokovne utemeljitve pobude in širša problematika izvajanja javnih služb na področju kulture v Pomurju, ki terja poglobljeno razpravo odločevalcev in ustrezne rešitve.

Vlada mora na poslansko pobudo odgovoriti v roku 30 dni, čeprav pogosto tudi zamuja, in takrat bo jasno, ali je pobuda pomurskih poslancev naletela na plodna tla. V vsakem primeru pa mora vlada, v okviru resornega ministrstva za kulturo, ki ga vodi ministrica Asta Vrečko, morebitno ustanovitev javnega zavoda predvideti v načrtovanju prihodnjih proračunov. Naj pri tem spomnimo, da so nazadnje, pred nekaj meseci, na ministrstvu za kulturo za naš medij odgovorili, da je ustanavljanje samostojnega zavoda ta trenutek še preuranjeno, a da ta možnost ni izključena v bližnji prihodnosti.

arhiv pokrajinski-arhiv klub-pomurskih-poslancev poslanska-pobuda vlada-rs