vestnik

Poslanec Matjaž Nemec obiskal Goričko in Porabje

Vestnik.si, 20. 4. 2024
Matjaž Nemec/FB
Matjaž Nemec na Goričkem in v Porabju.
Aktualno

Z goričkimi župani se je med drugim pogovarjal o črpanju evropskih sredstev

V petek se je na Goričkem in v Porabju mudil evropski poslanec Matjaž Nemec iz vrst SD. Obisk je opravil v okviru projekta Evropski poslanci premoščajo meje EU. Obisk sta skupaj s poslancem Državnega zbora Damijanom Zrimom pričela na gradu Grad na Goričkem, kjer sta na delovnem srečanju gostila župane in županjo iz nekaterih goričkih občin. Na srečanju je  Gregor Domanjko iz Krajinskega parka Goričko predstavil že realizirane in aktualne čezmejne projekte zavoda, kjer si zdaj prizadevajo za postavitev prvega čezmejnega temnega območja na svetu, s tem pa želijo ozaveščati o pomenu pretiranega svetlobnega onesnaževanja, ki močno načenja ravnovesje v naravi ter ogroža biotsko raznovrstnost.

matjaž-nemec, obisk, evropski-poslanci-premoščajo-meje-eu, porabje, goričko
Matjaž Nemec/FB
Matjaž Nemec na Goričkem in v Porabju.

Župani in županja občin Goričkega so v oziru čezmejnega sodelovanja izpostavili velike razlike v razvoju med posameznimi območji, z vidika Slovenije se te razlike še povečujejo zaradi razdrobljenosti občin ter odsotnosti regijskega delovanja, kot ga imata npr. Avstrija in Italija. Prav tako so župani in županja opozorili na, vse bolj se kaže, rak rano črpanja evropskih sredstev, ko manjše občine niti ne izpolnjujejo razpisnih pogojev ali pa sofinanciranje projekta terja prevelik finančni zalogaj. Zbrani na srečanju so se strinjali, da bo glede tega treba še odločneje pritisniti na komisijo in pristojne institucije EU za spremembo pravil za pridobivanje EU sredstev, da se odpravlja, ne pa veča razkorak med regijami in državami članicami EU. 

matjaž-nemec, obisk, evropski-poslanci-premoščajo-meje-eu, porabje, goričko
Matjaž Nemec/FB
Matjaž Nemec na Goričkem in v Porabju.

Nemec je obisk nadaljeval v Monoštru, kjer ga je sprejela generalna konzulka Republike Slovenije Dubravka Šekoranja skupaj z zagovornico slovenske narodnostne skupnosti v madžarskem parlamentu Eriko Köleš Kiss, predsednico Zveze Slovencev na Madžarskem Andrejo Kovač in predsednikom Državne slovenske samouprave Karlom Holcem. Po predstavitvi dela obeh organizacij, konzulata ter zagovornice so govorili o izzivih slovenske manjšine na Madžarskem. Strinjali so se, da ta potrebuje podporo in tvorno sodelovanje na politični, kulturni in gospodarski ravni v Sloveniji in na Madžarskem, ter se dogovorili, da v Evropskem parlamentu organizirajo srečanje in pogovor o Slovencih na Madžarskem v prizadevanju krepitve politične agende glede izzivov manjšin, katerih predstavnikov je v EU več kot 50 milijonov. Sledil je obisk Slovenske vzorčne kmetije na Gornjem Seniku, kjer se je Nemec pogovarjal z mladimi iz petih držav, ki so se v okviru projekta Alpe-Jadran srečali v Porabju.

matjaž-nemec, obisk, evropski-poslanci-premoščajo-meje-eu, porabje, goričko
Matjaž Nemec/FB
Matjaž Nemec na Goričkem in v Porabju.

Ob koncu obiska ga je pot vodila nazaj v Slovenijo. Predsednik Pomurske madžarske samoupravne narodne skupnosti Dušan Orban mu je predstavil etnografsko hišo v Domanjševcih, ki odraža tradicijo ter kulturno in etnografsko sporočilo madžarske skupnosti v Sloveniji. Tudi z njim sta se strinjala o izjemnem pomenu manjšin v EU, ki ne samo da potrebujejo podporo in posluh odločevalcev, temveč jasno vseevropsko strategijo razvoja njihovih potencialov z zavedanjem, da manjšine pomembno plemenitijo evropski prostor, mu dajejo svetovljanskost, širino ter potencial nadgradnje temeljnih vrednot EU.
matjaž-nemec obisk poslanec goričko porabje