vestnik

Poslanica evangeličanskega škofa Novaka: Kristus nam stoji ob strani

Vestnik, 12. 4. 2020
Nataša Juhnov
Leon Novak, evangeličanski škof.
Aktualno

Leon Novak, škof Evangeličanske cerkve AV v Sloveniji, se je v velikonočni poslanici tudi spomnil in zahvalil vsem, ki v času epidemije skrbijo za pomoči potrebne.

Jezusove zadnje besede na križu so bile: »Oče, v tvoje roke izročam svojega duha.« Toda ta navidezni poraz Jezusovega delovanja na veliki petek je velika noč, to je Kristusovo telesno vstajenje od mrtvih, spremenila v zmago.


»Oče, v tvoje roke izročam svojega duha,« so bile, upava, zadnje besede mnogih, ki so umrli za posledicami koronavirusa. Človek ob smrti izroči svojega duha tistemu, ki mu ga je vdahnil, to je nebeškemu Očetu, Stvarniku, ki nas obdaja. V postnem času in na veliki petek se, dragi bralec, spominjava trpljenja Božjega sina in se senzibilno ozirava na trpečega sočloveka.

Tako kot Božji sin nisva izvzeta iz trpljenja, bolečin, bolezni in umiranja. Svetovna pandemija koronavirusa to le potrjuje. Kar nama daje tolažbo in upanje, je, da nama Kristus v teh trenutkih stoji ob strani, da razume najin strah, nemir in nelagodje, saj je tudi sam vse to prestal in pretrpel.

Kar naredi take trenutke znosnejše in navkljub bližajoči se smrti tolažeče, je Kristusova zmaga nad smrtjo. Te zmage bova deležna, če bo Kristus stalni spremljevalec najinega življenja, če bova prijateljevala z Jezusom ter živela in delovala skladno z njegovo podobo.

Ob tej priložnosti iskrena hvala zdravstvenemu osebju, ki nesebično skrbi za bolnike, delavcem v domovih za ostarele, Rdečemu križu, prostovoljcem, humanitarnim delavcem, trgovkam ter pripadnikom policije, vojske in civilne zaščite, kakor tudi vladi in opoziciji, ki skupaj skušajo ublažiti posledice pandemije. Bodite blagoslovljeni in ostanite zdravi!

leon-novak velikonočna-poslanica evangeličanski-škof