vestnik

(Poslanica predsednika vlade) Prekmurje je lahko zgled ne le za Slovenijo, temveč za celotno Evropo

Vestnik.si, 17. 8. 2023
S.R. / M24
Objavljamo poslanico predsednika Roberta Goloba ob dnevu združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom.
Aktualno

Poslanica predsednika vlade Roberta Goloba ob dnevu združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom, ki jo objavljamo v celoti.

"Spoštovane sodržavljanke in spoštovani sodržavljani,

letošnji praznik združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom obeležujemo v času, ko se država in njeni prebivalci soočamo s posledicami silovite ujme. V času, ko so na preizkušnji solidarnost, enotnost ter medsebojna pomoč in podpora.

Tudi Prekmurje je trpelo, toda kot vedno Prekmurci, podobno kot preostali prebivalci Slovenije, v teh za našo državo težkih časih iz dneva v dan dokazujete, da znate in znamo združiti moči, kadar je to potrebno.

»Le tisti, ki dobro poznajo svojo preteklost, zmorejo svoj pogled jasno usmeriti v prihodnost,« je misel, ki jo pogosto uporabim ob obletnicah velikih dogodkov, ki so korenito oblikovali podobo naših krajev in pokrajin.

Pokrajina ob reki Muri danes pregovorno slovi kot pokrajina bogate zgodovine, pokrajina ohranjene kulturne in naravne dediščine, pokrajina izvrstne turistične in kulinarične ponudbe ter, ne nazadnje, a nikakor najmanj pomembno, kot pokrajina srčnih in prijaznih ljudi, državljanov, na katere smo vsi Slovenci lahko upravičeno ponosni. Bogata preteklost, naj dodam – skupna preteklost, vas in nas je povezala in z gotovostjo lahko trdim, da sta sožitje in sobivanje pripadnikov različnih veroizpovedi, različnih manjšin ter pripadnikov različnih narodnosti na primeru Prekmurja lahko zgled ne le za Slovenijo, temveč za celotno Evropo.

Toda Prekmurje že dolgo ni več le pokrajina preteklosti. Vsak dan namreč opažamo, da je Prekmurje še kako pripravljeno prevzeti vodilno vlogo na posameznih področjih družbenega življenja. Že dolgo lahko tedensko prebiramo novice o uspešnih prekmurskih podjetjih, ki so prejela najvišje nagrade na področju gospodarstva.

Hvaležen sem vsakomur od vas, ki prispevate svoj neprecenljivi in obenem neponovljivi košček v bogatem mozaiku Prekmurja in Slovenije, kot ju poznamo danes.

Ob praznovanju vam iskreno čestitam."

robert-golob poslanica združitev-prekmurcev-z-matičnim-narodom