vestnik

Poslanica škofa Geze Filo: Upanje v novo življenje

mag. Geza Filo, škof Evangeličanske cerkve, 12. 4. 2019
Jure Zauneker
Geza Filo, evangeličanski škof. 
Aktualno

Na vse kristjane, drugače verujoče in sodržavljane naslavljam letošnjo poslanico velike noči, ki vsakemu človeku podarja oznanilo upanja v novo življenje. Veselo oznanilo velike noči: Ne bojte se, Jezus, križani, je bil obujen od mrtvih, nam daje tolažilno gotovost, da je prepad smrti premoščen in da so z njim premagani trpljenje, žalovanje, vpitje in bolečina.
Gospod, ki je prestal, da so ga zapustili njegovi učenci, mu naložili krivično obsodbo, ga osramotili z nečastno smrtjo, tudi nam obljublja večno življenje prav zaradi smrti našega starega življenja, ki je bilo v grehu. Po božji besedi velike noči namenja svoj sočutni pogled vsem nam, zdravim in bolnim, lačnim in žejnim, tujcem in zaprtim, odrinjenim in izvrženim, žrtvam zlorab in nasilja.
Veliko ljudi trpi v duhu in telesu. Medtem ko se dnevne kronike polnijo z novicami o krutih zločinih, ko se rušijo in krušijo temeljne vrednote človekovega življenja in njegovega sožitja, naj Jezusovo pomirjujoče sporočilo vsakemu pomaga, da se bo pogumneje in z večjim upanjem lotil gradnje poti sprave z Bogom in ljudmi. Vsem, ki so v naši družbi izgubili sleherno upanje in življenjski polet, utrujenim ostarelim, ki čutijo, kako jim v samoti pojemajo moči, mladim, ki čutijo, kot da jim uhaja prihodnost, vsem še enkrat ponavljam besede Vstalega: Glejte, vse delam novo! Kajti vsak od nas se je rodil ob pravem času, da bi spoznal, na kakšen način naj pravočasno umre svojim grehom. Ko odmiramo grehu, na sebi nosimo Kristusovo smrt. To umiranje grehu pa nam zagotavlja resnično vstajenje in življenje.
Vesele in blagoslovljene velikonočne praznike želim! Vstali Gospod naj bo vedno z vami!
velikonočna poslanica Geza Filo evangeličanski škof