vestnik

(Poslanica superintendenta Daniela Grabarja) Velikonočno praznovanje – pot do živega upanja

Daniel Grabar, Superintendent Binkoštne cerkve, 17. 4. 2022
Aleš Cipot
Daniel Grabar
Aktualno

Letošnji velikonočni prazniki nam v trganju spon epidemiološkega dogajanja in iskrenja vojne vihre v naši soseščini zastavljajo nova in nova vprašanja.

Vse bolj zaskrbljeni nad podražitvami, pretnjo pomanjkanja energentov in negotovostjo skorajšnje prihodnosti težko najdemo oprijemljivo misel svetlega pričakovanja nadaljnjega dogajanja. Ob tem soočeni z razdvojenostjo različnih stališč v premlevanju predvolilnih obljub še težje najdemo smelost za odločno pričakovanje lepšega in obetavnejšega razvoja dogodkov.

Ob vsem tem si v velikonočnem praznovanju dovolimo resen razmislek o iskanju pravih usmeritev drugačnih pričakovanj. Svetopisemski odlomek,  ki nas v svojem sporočilu naslavlja z obuditvijo osnove veličastnega sporočila, da je velikonočno jutro po petkovih bolečih dogodkih zažarelo s sporočilom praznega groba in vstalega Kristusa, nas vabi k živemu upanju:

»Slavljen Bog in Oče našega Gospoda Jezusa Kristusa! V svojem velikem usmiljenju nas je po vstajenju Jezusa Kristusa od mrtvih prerodil za živo upanje, za nepropadljivo, neomadeževano in nevenečo dediščino, ki je v nebesih shranjena za vas, katere Božja moč po veri varuje …«

Težko predstavljiva uresničljivost zagotovitve živega upanja, ki odganja vsako negotovost, vso prestrašenost, ob tem pa naslavlja še nepropadljivo, neomadeževano in nevenečo prihodnost, se ponuja na osnovi vere v odrešenjskost na velikonočno jutro vstalega Kristusa. Sodobnemu človeku težko dojemljiva pot drugačnosti, ki na temelju osebne vere spreminja človeka, že tisočletji človeštvu vrača smisel in nakazuje pot ljubezni.

Mejniki preteklosti z velikimi dogodki v množici vsakodnevnih utrinkov življenjskih poti se prepletajo z doživetji drugačnosti oseb, ki jim je njihova vera v Jezusa Kristusa zagotovila živo upanje. Upanje, ki sloni na temeljih vere, s katero priznavamo božansko drugačnost meril in izbire uresničljivega, nas zato vseeno ne pušča potlačenih, osamljenih, razdvojenih med sabo. Tudi sodobniki, v našem tehnološko razvitem in sofisticiranem svetu, po poti te osebne vere, živijo z blaženim upanjem, ki prežene strah, tesnobo in človeku omogoča sprejetje drugega in vzpostavljanje toplih medsebojnih odnosov.

Velikonočno praznovanje je za vsakega lahko korak k zagotovitvi živega upanja. Ne glede na naše dosedanje izkustvo vere je velikonočni razmislek lahko vsakemu pot do vzpostavitve ali poglobitve osebne vere v Jezusa Kristusa. S premikom svoje usmerjenosti od lastnih tegob in negotovosti, duhovni korak v sprejetje velikonočnega sporočila največje možne ljubezni, ko je pridih smrti premagan z vstalim življenjem in sporočilom veselja nad praznim grobom, najdimo globino svoje duhovnosti in storimo korak vere.

Kakor koli se letos po preživeti pandemiji prepuščamo praznovanju, naj nas vse velikonočno dogajanje usmerja na pot vere in sprejemanja ponujene ljubezni. Blagoslovljeno praznovanje in zagotovitev živega upanja vam v molitvi za vas od srca želim!

»Bog miru, ki je od mrtvih privedel našega Gospoda Jezusa, naj vas izpopolni v vsem dobrem.«

velikonočna-poslanica superintendent-binkoštne-cerkve daniel-grabar