vestnik

Poslovila se je Ljerka Zemljič

Vestnik.si, 28. 6. 2023
Arhiv ŠZ Ljutomer
Poslovila se je Ljerka Zemljič.
Aktualno

Iz Športne zveze Ljutomer so sporočili, da je umrla Ljerka Zemljič, športnica, učiteljica športne vzgoje, vaditeljica telesna vzgoje in vidna članica TVD Partizan Slovenije in TVD Partizan Ljutomer. Bila je tudi prejemnica Bloudkove plakete.

Zemljičeva se je rodila v Ljubljani, kjer je leta 1945 postala športno aktivna v TVD Partizan Narodni dom. Za društvo je nastopala na republiških tekmovanjih v orodni telovadbi, v tem času pa tudi študirala na Filozofski fakulteti. V Ljutomer se je preselila leta 1953 in se kmalu vključila v delo tamkajšnjega TVD Partizan, kjer je bila deset let načelnica društva in vodnica obenem. Organizirala je številne športne manifestacije in telovadne akademije, za katere je samostojno sestavljala točke. Veliko dela je opravljala tudi znotraj Občinske zveze za telesno kulturo Ljutomer, kjer je bila en mandat predsednica in več mandatov članica izvršnega odbora. V šestdesetih letih prejšnjega stoletja je bila tudi članica Izvršnega odbora TVD Partizan Slovenije in nato postala še članica odbora takratne Zveze telesnokulturnih organizacij Jugoslavije.

ljerka-zemljič
Arhiv ŠZ Ljutomer
Poslovila se je Ljerka Zemljič.

Leta 1959 je pričela poučevati telesno vzgojo na Osnovni šoli Ivana Cankarja v Ljutomeru, pozneje pa slovenščino, vse do upokojitve leta 1992. Zanimivo je bilo, da je bila po izobrazbi učiteljica slovenščine, vendar so na šoli ugotovili, da ima izredne športne sposobnosti, zato so ji predlagali poučevanje telesne vzgoje. Bila je ena redkih, ki je imela naziv vaditeljice telesne vzgoje takratnega TVD Partizan Slovenije, ki je vsakoletno v Mozirju organiziralo šolanje strokovnih delavcev za delo v telesni kulturi. V tistem času sta namreč v našem okolju bila le dva strokovna delavca s področja telesne kulture. Za svoje organizacijsko in strokovno delo v telesni kulturi je leta 1966 prejela tudi najvišje slovensko priznanje na področju telesne kulture - Bloudkovo plaketo.

ljerka-zemljič slovo