vestnik

Poštni delavci napovedali stavko

Vestnik.si, 8. 5. 2024
Sašo Švigelj
Fotografija je simbolična.
Aktualno

Stavkali bodo od 3. junija naprej.

Sindikat poštnih delavcev (SPD) je stopil naprej v boju za izboljšanje delovnih pogojev. Na svoji spletni strani so napovedali stavko za ponedeljek, 3. junij 2024. Ob tem je Saša Gržinič, pooblaščenec sindikata, odstopil iz nadzornega sveta Pošte Slovenije, izrazil pa je, da je "prišel čas za ulico."

Delavci so se odločili za stavko zaradi več dejavnikov. Kljub dvigu plač, ki so ga izborili člani SPD, še vedno opažajo množično zapuščanje sodelavcev. Delo se vse bolj prevaljuje na tiste, ki ostajajo na Pošti, pri čemer je odobritev dopusta postala težavna in se zaposleni odpravljajo na dopust z obremenjenim srcem, saj vedo, da bo nekdo moral prevzeti celotno breme dela. Poleg tega so se pogoji za varno in zdravo delo stagnirali.

Nenavadno je, da se sindikalnemu boju prvič množično pridružujejo tudi delavci iz sosednjih pisarn uprave, kar kaže na nezadovoljstvo z odnosom uprave do strokovnih služb. Po mnenju sindikata se uprava loteva metode deli in vladaj, pri čemer potrebe delavcev niso prioriteta, medtem ko je nadzorni svet popolnoma odpovedal pri nadzorovanju uprave.



Poleg tega so delavcem onemogočili že zgolj obveščanje članov in javnosti s tem, da so dokumentom dali oznako poslovna skrivnost. Po mnenju sindikata se z novo strategijo upravljanja državnih naložb odpirajo na stežaj vrata k privatizaciji Pošte Slovenije.

Zaposleni so upravičeno zaskrbljeni zaradi poslovnega modela, ki so ga pred desetimi leti že videli in uspešno preprečili. Strah jih je tudi siljenja v delo preko s.p.-ja in drugih oblik prekarstva ter prekomernih nadur.

Člani SPD so odločeni in enotni v boju za pravične delovne pogoje. "V tem času nam ne preostane nič drugega, kot da se delavci vstanemo. In vstali se bomo v predvolilnem obdobju, ko bi morali nositi volilni reklamni material za tiste, ki razmišljajo o tem, da bi nas prodali," je zapisal pooblaščenec SPD Saša Gržinič

pošta-slovenija poštni-delavci sindikat-poštnih-delavcev stavka