vestnik

Pred nam nov val neurij, ki s seboj prinašajo silovit veter, nalive in točo

Vestnik.si, STA, 24. 7. 2023
Niko Časar
Fotografija je simbolična.
Aktualno

Sloveniji se bliža val neurij, ki s seboj prinašajo silovit veter, točo in nalive. Agencija za okolje svari pred hudourniškimi poplavami v severovzhodni Sloveniji.

Po podatkih Agencije RS za okolje lahko v ponedeljek popoldan, zvečer in ponoči ob nevihtah hitro narastejo in se razlijejo posamezni hudourniški vodotoki in manjše reke.

To je možno v večjem delu države, predvsem pa v zahodni, severni in severovzhodni Sloveniji.

V torek in v noči na sredo bo ob dolgotrajnejših nalivih v večjem delu države verjetno razlivanje hudourniških vodotokov in manjših rek. Pri tem bo poplavljala tudi padavinska in zaledna voda. Zaradi velike predhodne vodnatosti in namočenosti tal bodo ponovno najmočneje narasli hudourniški vodotoki in manjše reke na severovzhodu države. Na tem območju so ponovno možne hudourniške poplave.

Brane Gregorčič z agencije za okolje je na današnji novinarski konferenci poudaril, da se bodo vremenske nevšečnosti, podobne tistim iz preteklega tedna, začele predvidoma danes pozno zvečer ali ponoči.

"Na severu Slovenije sprva pričakujemo neurja z močnim vetrom, krajevno lahko tudi točo in nalive. Še večja težava pa bodo nalivi v torek čez dan, saj se lahko nad določenimi območji tudi obnavljajo, posledično pa lahko pride do večjega porasta hudourniških vodotokov. V južni polovici Slovenije pa lahko v torek popoldne lokalno verjetno pričakujejo debelejšo točo, tako da bomo tudi na agenciji spremljali, kaj se dogaja z vremenom in po potrebi tudi zaostrili stopnjo vremenskega opozorila, kot smo ga že nekajkrat letos," je poudaril Gregorčič.

Nevihte se bodo nadaljevale tudi jutri, kar velja predvsem za območje Gorenjske, Koroške, dela Štajerske in Prekmurja, je dodal Gregorčič. Ljudem svetuje, da so v prihodnjih 36 urah pozorni na vremensko dogajanje in sproti spremljajo opozorila in radarsko sliko ter omejijo aktivnosti na prostem v tistem času, ko bo vremensko dogajanje najbolj burno.

Poudaril je še, da se bo vreme v sredo precej ohladilo, v drugi polovici tedna pa bo vreme lepše in vsaj do petka ne pričakujejo neviht. "Kaj bo ob koncu tedna, pa bomo bolj zanesljivo lahko napovedali v sredini tega tedna," je še dejal Gregorčič.

arso hudourniške-poplave poplave padavin