vestnik

Pred nami deževna sobota, za severovzhod države izdano rumeno opozorilo

Vestnik.si, 23. 9. 2023
Jure Kljajić
Lepše vreme je za pričakovati že v ponedeljek. Po napovedih vremenoslovcev se obeta še nekaj toplih dni z najvišjo temperaturo po nižinah okrog 25 stopinj.
Aktualno

Zaradi izdatnejših padavin lahko manjše reke in vodotoki narastejo in se razlijejo v manjšem obsegu, možne so tudi poplave meteorne vode.

Danes bo pretežno oblačno. Občasno bo deževalo, pogosteje v vzhodni Sloveniji. V zahodnih krajih bodo tudi posamezne nevihte. Zapihal bo severovzhodni veter, na Primorskem popoldne ali zvečer šibka burja. Najvišje dnevne temperature bodo od 15 do 18, na Primorskem do 23 stopinj Celzija.

Agencija RS za okolje je zapisala, da bo glavnina dežja, ki bo krajevno lahko povzročila težave z meteorno vodo ali naraslimi hudourniškimi vodotoki, padla do sobotnega jutra. Na vzhodu bo sicer dežja več v soboto čez dan, a ne bo tako intenziven. V nedeljo nas čaka še izziv z odcepljenim jedrom hladnega zraka, ki se bo zadrževalo nad osrednjim in južnim Jadranom in Italijo. Napoved je še vedno manj zanesljiva, zagotovo pa ne bo več večje količine dežja. Okrepila se bo burja. Z veseljem bomo počakali na bolj sončno in suho vreme v prihodnjem tednu, so sporočili na Arsu, ki je za severovzhod države izdal rumeno vremensko opozorilo zaradi izdatnejših padavin, nalivov in možnosti krajevnih neviht.

Ravno tako je napoved visokovodnih razmer, saj bodo danes čez dan naraščale reke v večjem delu države. Močneje bodo narasle reke na vzhodu in severovzhodu, medtem ko bodo reke na zahodu že upadale. Naraščanje večjih rek v vzhodni Sloveniji, Kolpe, Krke in Save v spodnjem toku ter rek v severovzhodni Sloveniji se bo nadaljevalo še v nedeljo. Severovzhod države s Pomurjem je sicer obarvan v zeleno, pri čemer v državni agenciji za naš del države ne pričakujejo posebnosti.

Ponoči bo dež od severozahoda večinoma ponehal. Jutri dopoldne bo v zahodnih krajih delno jasno, drugod pa bo oblačno. Od vzhoda bo dopoldne spet začelo deževati. V zahodni polovici Slovenije bodo padavine manj verjetne, se bo pa pooblačilo. Pihal bo severni do severovzhodni veter, na Primorskem šibka burja. Najnižje jutranje temperature bodo od 8 do 13, na Primorskem do 15, najvišje dnevne od 13 do 18, na Primorskem do 23 stopinj Celzija.

vreme napoved padavine opozorilo arso