vestnik

Pred nami pocenitev bencina in dizla?

Vestnik.si, 7. 5. 2023
Jure Zauneker
Pred enim letom smo zaradi izteka obdobja zamrznjenih cen spremljali kaos na bencinskih črpalkah, kjer je ponekod dizla in bencina tudi zmanjkalo. Cena litra bencina je takrat znašala 1,65 evra, cena dizla pa več kot 1,8 evra na liter.
Aktualno

Ministrstvo bo v ponedeljek določilo nove cene bencina in dizla za prihodnje 14-dnevno obdobje. Če vlada ne bo dvignila trošarine, bodo cene pogonskih goriv padle.

Cene bencina in dizla na servisih zunaj avtocest na ministrstvu izračunavajo na podlagi metodologije, ki temelji na gibanju cen naftnih derivatov na svetovnem trgu in gibanju tečaja ameriški dolar-evro. Te se izračunajo in določijo za 14-dnevno obdobje, marže trgovcev so ob tem v skladu z vladno uredbo omejene. Cene pogonskih goriv na bencinskih servisih ob avtocestah in hitrih cestah medtem trgovci določajo sami.


Po napovedih časnika Finance se nam za prihodnje 14-dnevno obdobje, če vlada ne bo posegla v trošarine, obeta  pocenitev. Cena za liter bencina naj bi tako padla s trenutnih 1,416 na okoli 1,35 evra. Pocenitev je za pričakovati, ravno tako ob predpostavki nespremenjenih trošarin, tudi pri ceni litra dizla. Ta naj bi padla s trenutnih 1,441 evra na približno 1,37 evra.

cene-goriva bencin dizel pogonsko-gorivo