vestnik

Prekmurci zaznamujemo dan združitve z matičnim narodom

Vestnik.si, STA, 17. 8. 2023
Jure Kljajić
Slika je simbolična.
Aktualno

Prekmurci danes zaznamujemo dan združitve z matičnim narodom. Osrednja regijska slovesnost bo letos v Hotizi. Slavnostni govornik bo minister za obrambo Marjan Šarec. Dan združitve prekmurskih Slovencev kot državni praznik, ki ni dela prost dan, v Sloveniji obeležujemo od leta 2006.

V organizaciji Kluba Prekmurcev v Ljubljani je proslava v sredo potekala na Prekmurskem trgu v Ljubljani. Slavnostni govornik je bil minister za kohezijo in regionalni razvoj Aleksander Jevšek.

Vmesne, osrednje regijske proslave pa prekmurske občine pripravljajo same. Letošnja bo prvič potekala v občini Lendava, ki je tudi organizator.

Državni praznik dan združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom je spomin na dan, ko je Prekmurje po določilih pariške mirovne konference leta 1919 pripadlo takratni Kraljevini Srbov, Hrvatov in Slovencev. Prekmurski Slovenci so bili takrat po stoletjih znova združeni z matičnim narodom.

Ob koncu prve svetovne vojne je Prekmurje 12. avgusta 1919 zasedla jugoslovanska vojska, 17. avgusta pa je na množičnem ljudskem zborovanju v Beltincih oblast predala civilnemu upravitelju.

prekmurje proslava