vestnik

Premier Golob: Prihodnji teden regulacija marž pri kurilnem olju

Vestnik.si, STA, 8. 9. 2022
Jure Zauneker
Naklonjen je 13. plači, vendar ocenjuje, da ta čas ni primeren za uvajanje novih obveznosti.
Aktualno

Vlada bo prihodnji teden sprejela ukrepe regulacije marž pri kurilnem olju, po potrebi pa je pripravljena v naslednjem koraku regulirati tudi končne cene, je dejal premier Robert Golob v oddaji na Radiu Slovenija. Božičnica oz. 13. plača bi lahko postala obvezna, a šele, ko bodo razmere v gospodarstvu to dopuščale.

"Naslednji teden bomo naredili prvi korak, to je regulacija marž," je napovedal Golob glede cen kurilnega olja. "Ne želimo, da bi ljudje s kurilnega olja na silo preklapljali na električno energijo. Želimo, da je kurilno olje enakovreden energent električni energiji in zemeljskemu plinu, tudi cenovno," je podčrtal.



Zaenkrat je videti, da bo prvi korak - regulacija marž - zadosten ukrep, saj se bo država hkrati odpovedala vsem prispevkom in taksam na kurilno olje za ogrevanje. "Potem pa bomo videli, če bo treba narediti še korak naprej," je dejal Golob. Če namreč prvi korak ne bo zadostoval za doseganje paritete z električno energijo in zemeljskim plinom, je vlada pripravljena regulirati tudi končne cene kurilnega olja, je poudaril.

Golob je odgovarjal tudi na vprašanje, ali bo božičnica oz. 13. plača v mandatu njegove vlade postala obveza. "Tej ideji sem naklonjen, ni ji pa morda naklonjen čas," je dejal in opozoril na krizo in negotovost, s katerima se soočajo podjetja. Ta čas za uvajanje novih obveznosti ni primeren, je ocenil. "Želim, da bodo razmere v slovenskem gospodarstvu čim prej take, da bodo to omogočile. Ali bo to do konca mandata? Bodimo optimisti, želel bi si, da bi to do konca našega mandata dejansko naredili, da," je dejal.

murska-sobota, obisk-goloba
Jure Zauneker
Robert Golob.


Premier je med drugim zanikal navedbe, da je bilo imenovanje Žige Debeljaka za predsednika uprave SDH politično. "Debeljaka je imenoval nadzorni svet, v katerem ni niti enega parlamenta sedanje sestave ali vlade, imenovali so ga nadzorniki, ki so bili imenovani v preteklih mandatih. Verjamem, da ga je nadzorni svet imenoval, ker verjame v njegove strokovne sposobnosti, enako v njegove strokovne sposobnosti verjamem tudi jaz," je dejal.

Obenem bodo "na vseh pozicijah, kjer ni strokovnih kadrov, politično nastavljeni kadri prejšnje vlade zamenjani". Konkretnih podjetij ni želel naštevati. Vsak strokoven kader pa je zaželen, je zatrdil.

Spregovoril je tudi o prihajajočih referendumih in zatrdil, da ga ni strah. "Prepričan sem, da bo referendumski dan v resnici praznik demokracije," je povedal. "Želimo in nagovarjali bomo ljudi, da se udeležijo referendumov in jasno izrazijo voljo," je dejal in dodal, da bo to na nek način sporočilo, kako naj gre vlada naprej.

premier pogovor vlada energija cene
Kaj zdaj berejo drugi