vestnik

Premier napovedal odpiranje vrtcev in prve triade po celotni državi

Vestnik, 4. 2. 2021
STA
Janez Janša, Matej Tonin, Zdravko Počivalšek
Aktualno

Na današnji popoldanski novinarski konferenci so sodelovali premier Janez Janša ter podpredsednika vlade Zdravko Počivalšek in Matej Tonin

Kot je uvodoma dejal premier Janez Janša, je epidemija v Sloveniji še vedno resna. Med državami EU smo še vedno v vrhu po številu okužb na milijon prebivalcev. "Kar se je bistveno spremenilo, je to, da se je razlika v razširjenosti virusa po slovenskih statističnih regijah zelo znižala. Še pred časom smo imeli zelo velike razlike med regijami, zdaj pa so te zelo majhne. Približujemo se oranžni fazi, kar je pripeljalo do odločitve, da ukrepe sproščanja ne vežemo več na regije, temveč na celotno državo. To v praksi pomeni, da bodo učenci prve triade po celotni državi lahko šli v šolo, enako bo veljalo za vrtce. Sprostile se bodo tudi nekatere storitvene dejavnosti," je dejal. Vlada za danes zvečer načrtuje sestanek s predstavniki gospodarstva. Pogovarjali se bodo o možnostih sproščanja dejavnosti.

Spomnimo, da je epidemiolog Mario Fafangel danes dopoldan dejal, da so vladi predlagali, da bi se v šole vrnilo prvih pet razredov OŠ. V zvezi s tem je premier povedal, da se bodo bodo glede te možnosti odločali v naslednjem tednu, ko bodo slišali še mnenje šolske stroke.

Izvedeli smo še, da je vladna koalicija včeraj imela plenarni sestanek, kjer so ocenili svoje delo v preteklem letu. Glede konstruktivne zaupnice pa je Janša dejal, da ta ne sme zavirati dela vlade. "Prav je, da se preštejemo, je pa jasno, da iz vsega tega ne bo nič. Pomembno je, da združimo moči in najdemo izhod iz epidemije. Zato se je koalicija odločila, da ponovi poziv vsem parlamentarnim strankam. Ne želimo, da se čas kakor koli zapravlja."

jansa tvs
TV Slovenija
Janez Janša

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je na konferenci dejal, da se večina programskih vsebin ustrezno izvaja, s paketi ukrepov pa, da so ohranili delovna mesta in zagotovili socialno stabilnost. "V prihodnje na prvo mesto postavljamo enakomeren razvoj za vse regije. Za ta namen se pospešeno izvajajo investicije v infrastrukturo. Naš cilj je, da bodo mladi lahko ustvarili družine in kariero v domačem okolju," je povedal in dodal, da bodo na področju gospodarstva pozornost namenili tudi pridelavi konoplje za medicinske namene.

Glede vpisnih mest na visokošolske programe je dejal, da gospodarstvo podpira večji vpis na naravoslovne programe. Kažejo se potrebe po inženirjih, IT strokovnjakih, zdravnikih in strokovnjakih naravoslovnih znanosti. "Cilj je povezati gospodarstvo s srednješolskimi in visokošolskimi programi. Deficitarni poklici pri nas ostajajo vozniki težkih tovornjakov in vlačilcev, prodajalci, vojaki, delavci v predelovalni dejavnosti, gostinstvu in zidarji."

Dejal je še, da je gospodarstvo pripravljeno na začetek sproščanja ukrepov. V vladi si želijo postopoma odpreti tudi tiste panoge, ki so že dolgo zaprte, to pa želijo narediti na varen način, zato danes sklicujejo sestanek s predstavniki gospodarstva, da ugotovijo, kako lahko v teh pogojih to storijo. Poudarja, da se zavedajo, da smo še vedno v globoki krizi in bi odpiranje vse povprek naredilo več škode kot koristi.

Obrambni minister Matej Tonin pa je povedal, da se mu zdi pomembno, da vlada ne odstopa od svojega načrta sproščanja, kljub vsem pritiskom. "Zdajšnji načrt sproščanja prispeva k predvidljivosti in jasnosti, je pregleden, koraki so vnaprej znani. To lahko prinese neko mirnost." Dejal je še, da so prioritete vlade zajezitev epidemije, da zagotovijo vsem dostopno javno zdravstvo ter da sprejmejo ustrezne ukrepe za okrevanje gospodarstva.

konferenca vlada