vestnik

Pretok Mure v Gornji Radgoni se zmanjšuje

Vestnik.si, 7. 8. 2023
Maja Hajdinjak
Poplave 2023, Gornja Radgona
Aktualno

Vodostaji rek se počasi znižujejo tudi drugod.

Po tem, ko je bil včeraj v Gornji Radgoni presežen 85 let star rekord, se je pretok Mure začel v nedeljo zvečer počasi zmanjševati. Zvečer je imela Mura v Gornji Radgoni pretok 1419 kubičnih metrov na sekundo, trenutno pa ima Mura pretok 907.1 kubičnih metrov na sekundo, v spodnjem toku ima ustaljen pretok. Da bi preprečili katastrofo, morajo nasipi zdržati vsaj še en dan, je dejal hidrolog Janez Polajnar.

Po podatkih Agencije RS za okolje je reka 𝗠𝘂𝗿𝗮 v Gornji Radgoni v zadnjih urah pričela hitreje upati, poplavljene površine znotraj protipoplavnih nasipov se v zgornjem toku zmanjšujejo. V srednjem toku, tudi na območju poškodovanih nasipov, bo Mura pričela upadati popoldan, v spodnjem toku pa zvečer.

mura, poplave
Ines Baler
Stanje ob reki Muri.

Tudi tokratna noč še ni bila povsem mirna

V zadnjih 12 urah je bilo za odpravljanje posledic močnejših nalivov in sunkov vetra s točo in poplav preteklih dni aktiviranih 62 gasilskih enot. Po sedaj zbranih podatkih so zabeležili 57 dogodkov, od tega 19 na območju regijskega centa Murska Sobota.

Ujma je poškodovala številne ceste in mostove, zaradi česar so številne ceste po državi zaprte. Na prometnoinformacijskem centru sicer voznike opozarjajo, naj upoštevajo signalizacijo na vozišču ter upoštevajo navodila dežurnih služb in ne vozijo na poplavljena območja ali na zaprte ceste.

Ines Baler
Stanje ob reki Muri.
gornja-radgona mura pretok