vestnik

S preventivno akcijo za večjo varnost motoristov

Vestnik.si, STA, 21. 3. 2023
Nataša Juhnov
Fotografija je simbolična.
Aktualno

V tem tednu poteka preventivna akcija za večjo varnost motoristov. Agencija za varnost prometa ob tem opozarja, da so razmere na cestah še vedno zahtevne, zato pozivajo k previdni vožnji.

Z agencije so sporočili, da so pred nami sončni dnevi, jutra pa ostajajo hladna. Ker spomladanske vožnje večinoma potekajo v zahtevnejših pogojih, se je treba na njih prilagoditi. Motoristi, kolesarji in vozniki e-skirojev naj tako poskrbijo za svojo vidnost, tudi v idealnih pogojih pa je potrebna pazljivost.

Ob tem so izpostavili predvsem, da naj vozniki med vožnjo ne uporabljajo mobilnega telefona, vozijo naj na ustrezni varnostni razdalji, na pot pa naj se ne podajo pod vplivom alkohola. Prav tako pozivajo k doslednemu pripenjanju varnostnega pasu.

Čeprav zimske pnevmatike niso več obvezne, na agenciji svetujejo, da z njihovo menjavo vozniki ne hitijo. V zgodnjih jutranjih urah so lahko razmere marsikje še zimske, cesta pa je lahko še posebej spolzka na senčnih legah. Vsa vozila morajo biti v primeru zimskih razmer tudi po 15. marcu opremljena z zimsko opremo, so poudarili.

Pri tem voznike pozivajo, naj motoriste, kolesarje in voznike e-skirojev prehitevajo strpno in zagotovijo vsaj en meter in pol bočne razdalje. Motoriste, kolesarje in voznike e-skirojev pa pozivajo, naj imajo na sebi ustrezno zaščitno opremo.

agencija prometna varnost akcija preventiva