vestnik

Pridelovalcem pšenice vendarle finančna pomoč

Vestnik.si, STA, 28. 6. 2024
Jure Kljajić
Fotografija je simbolična.
Aktualno

Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Mateja Čalušić je na seji sveta za kmetijstvo napovedala finančno pomoč pridelovalcem pšenice za pokritje dela izgube dohodka. Kot so sporočili z ministrstva, bodo to storili s prerazporeditvami sredstev.

Kot so nedavno opozorili pridelovalci žit, so predvidene odkupne cene pšenice spet nižje od stroškov pridelave, kar bi lahko vodilo v vnovično izgubo. Če država ne bo posredovala s finančno pomočjo, bodo verjetno številne kmetije, ki bi v dveh letih zapored utrpele izgubo okoli 500 evrov na hektar, razmislile, ali je sploh še smiselno vztrajati pri pridelavi pšenice, so dodali.

Člani sveta za kmetijstvo, posvetovalnega telesa ministrice, so sicer drugim razpravljali o politiki upravljanja državnih zemljišč ter dolgoročni strategiji kmetijstva in živilstva za novo strateško obdobje.



Kot so sporočili z ministrstva, so se osredotočili predvsem na upravljanje zakupov državnih kmetijskih zemljišč. "Iz razprave je bilo razvidno, da je treba postaviti jasne cilje, opraviti celovito razpravo do morebitno predlaganih sprememb na tem področju ter pri tem temeljiti na kakovostnih analizah in podatkih," so zapisali.

Ministrica Čalušić je po njihovih navedbah poudarila, da bi moral biti skupni cilj upravljanje državnih zemljišč v smeri zagotavljanja čim večjega deleža lokalne hrane za oskrbo javnih zavodov v Sloveniji. Pri tem so po njenih besedah pomembne tako družinske kmetije kot tudi kmetijska podjetja ter pridelava in predelava.

odbor-za-kmetijstvo-gozdarstvo-in-prehrano, terenska-seja, namakanje, protitočna-obramba
Damjana Nemeš
Kmetijska ministrica Mateja Čalušić

Glede dolgoročne strategije kmetijstva in živilstva so člani danes izpostavili pomen določitve ciljev po posameznih kmetijskih sektorjih na podlagi kakovostnih analiz, seznanili pa so se tudi s problematiko sporočanja škode v sadjarstvu v lanskem letu.

ministrica kmetijstvo hrana svet