vestnik

Pridobivanje plina se kljub stečaju podjetja Geoenergo nadaljuje. Rudarska pravica naprodaj

Majda Horvat, 7. 3. 2024
Jure Kljajić
Centralno plinsko postajo, ki je v lasti Petrola, obdajajo zemljišča v solastništvu družbe Geoenerga v stečaju. V stečajnem postopku jih bodo prodajali skupaj z rudarsko pravico.
Aktualno

Brez Petrola ni poslovne celote. Na območju Murske depresije aktivnih 18 vrtin.

S stečajem družbe Geoenergo se proizvodnja plina na petišovskem plinskem polju, pričakovano in kakor smo napovedovali pri Vestniku, ni ustavila. Vendar pa ta ni mogoča brez vključevanja družbe Petrol Geo, ki bo zaradi infrastrukture, ki je za to potrebna, in vpetosti v skupno premoženje ter poslovne poti narekovala sam potek ter izid stečajnega postopka. S tem pa bo v veliki meri vplivala še na to, v čigavih rokah bo nazadnje končalo petišovsko plinsko polje.



Geoenergo in Petrol Geo nerazdružljiva

Stečajna upraviteljica Tanja Praprotnik v poročilu sodišču pojasnjuje, da se proizvodnja mora nadaljevati zaradi narave rudarske pravice in s tem povezane proizvodnje, prav tako procesa ni možno ustaviti, saj bi s tem bila povzročena večja ekološka škoda. Za nadaljevanje proizvodnje obstaja tudi ekonomski razlog, kajti s pridobivanjem plina ter zagotavljanjem varnosti nastajajo določeni stroški. Dejstvo pa je, kar še izpostavi stečajna upraviteljica, da stečajni dolžnik obveznosti iz koncesijske pogodbe lahko zagotavlja le, če sodeluje z družbo Petrol Geo, ki ima v lasti večji del infrastrukture, potrebne za izvajanje dejavnosti.
Sodišče je tej razlagi prisluhnilo in izdalo sklep, da ima stečajna upraviteljica štiri mesece časa za dokončanje nujnih poslov, prav tako, da se mora mesečna prodaja proizvodov, torej plina in surove nafte, končnim kupcem izvajati pod enakimi pogoji, kot so bili ti dogovorjeni pred začetkom stečajnega postopka. Dosedanja pogodba, ki jo je imel Geoenergo sklenjeno s Petrol Geo, je namreč potekla in jo je treba skleniti na novo.

V sklepu sodišča je jasno obrazloženo tudi upravljanje z rudarsko pravico, ki je zdaj premoženje stečajnega dolžnika. Kot je navedeno v zakonu o rudarstvu, rudarska pravica ugasne v primeru, da je nad imetnikom začet stečajni postopek in stečajni dolžnik v roku treh mesecev od začetka stečajnega postopka pristojnemu ministrstvu ne predloži bančne garancije v znesku razlike med stroškom končne sanacije in že vplačanimi rezerviranimi sredstvi za sanacijo v Eko sklad z veljavnostjo treh let. V kolikor v treh mesecih bančna garancija ne bo predložena, bo rudarska pravica ugasnila, pravice in obveznosti nosilca rudarske pravice pa bo začasno prevzelo ministrstvo, pristojno za rudarstvo. Zdaj je to ministrstvo za naravne vire in prostor.

plin, plinske-vrtine, vrtina, petrol, ascent, geoplin
Jure Kljajić
Na območju Murske depresije aktivnih 18 vrtin.



Čim prej najti kupca

Stečajna upraviteljica se je na osnovi teh zakonskih okvirov lahko odzvala samo na dva načina – da poišče finančno ustanovo, ki bi bila pripravljena izdati zahtevano jamstvo ali da premoženje stečajnega dolžnika čim prej proda. Izbira je jasna, čas za izvedbo pa razmeroma kratek. Murskosoboško okrožno sodišče je tako že objavilo sklep o nezavezujočem zbiranju ponudb za prodajo premoženja stečajnega dolžnika, ki ga bodo prodajali kot poslovno celoto.

Kaj je sploh zajeto v njem? Rudarska koncesijska pogodba kot najvrednejše premoženje, potem še vse pogodbe, ki jih ima stečajni dolžnik sklenjene z družbo Petrol Geo in ki so tudi potrebne za izvajanje koncesijske pogodbe. Ob tem so naprodaj tudi četrtinski lastniški deleži v parcelah, ki jih ima Goenergo v solastništvu skupaj z družbo Petrol Geo. Parcelne številke razkrivajo, da gre za zemljišča, ki obdajajo centralno plinsko postajo, dve parceli pa se nahajata ob vstopu na industrijsko območje nekdanje Nafte. Pri nekaterih parcelah je zaradi plinovodov vpisana tudi služnost Ascenta.


Geoenergo in Petrol Geo sta torej povezana v neko celoto, čemur bo moral slediti tudi stečajni postopek. V tej luči pa je treba videti tudi rudarsko pravico in komu bo ta pripadala. Od tega je namreč odvisno nadaljnje izkoriščanje potenciala vrtin. Ob tem pa sploh ne gre več za vprašanje pridobivanja plina, ampak izkoriščanje geotermalne energije.
Ob tem dodajmo, da je bilo po podatkih inšpektorata za naravne vire in prostor na območju Murske depresije, za katero je podeljena rudarska pravica, ob zadnjem inšpekcijskem nadzoru v letu 2023 aktivnih 18 vrtin, in sicer 10 naftnih vrtin ter osem plinskih. Od skupno 201 vrtine je bilo v procesu sanacije do konca leta 2011 dokončno likvidiranih 156 vrtin.

Geoenergo stečaj plin petišovsko-polje