vestnik

Primer Peterka: Sodišče bo imenovalo izvedenca iz tujine

Damijana Žišt, 17. 5. 2019
Osebni arhiv družine Peterka.
Julijan Peterka z očetom Petrom in mamo Matejo ter bratcem Dorijanom. 
Aktualno

Družina Peterka s Cankove toži UKC Ljubljana, ker meni, da so zdravniki krivi, da se je sinovo zdravje tako poslabšalo, da fantek potrebuje 24-urno nego

Na pravdnem oddelku ljubljanskega okrožnega sodišča se je včeraj opravil narok zaradi tožbe družine Peterka s Cankove, PetrainMatejeter njunih sinov JulijanainDorijana, zoper UKC Ljubljana. Družina je zoper bolnišnico vložila odškodninski zahtevek, ker je starejši, šestletni sin Julijan leta 2016 doživel srčni zastoj, kasnejši zapleti pa so poškodovali njegove možgane. Rodil se je s srčno napako, a se je njegovo življenje pred dvema letoma in pol povsem spremenilo, saj je doživel kar štiri srčne zastoje, za kar naj bi bili po mnenju dečkovih staršev krivi zdravniki otroške srčne kirurgije, ki so zdravili Julijana. Ker fantek potrebuje veliko terapij, nege in določenih pripomočkov in zato, ker so ga zdravniki, kot pravi njegov oče Peter, oropali prihodnosti, od UKC Ljubljana zahtevajo 860 tisoč evrov odškodnine.

Po prihodu v bolnišnico zapleti

Na včerajšnjem naroku bi morala biti zaslišana dečkova mama Mateja, vendar se je prek svoje odvetnice Nine Cek Perhavec iz Kopra opravičila, saj bi včeraj morali zdravniki pri Julijanu opraviti zdravniški poseg in bi šla mamica z njim v bolnišnico. Ker pa je na dan operacije zbolel, je bila operacija preložena. Julijanove zdravstvene težave so se začele že ob rojstvu, ko so mu zdravniki vstavili srčni spodbujevalnik, ki je tri leta in pol deloval brez težav. Nato pa se je pokvarila ena od elektrod. Osebna zdravnica je ugotovila, da nekaj ni tako, kot bi moralo biti, pulz je bil slabši in po pregledu v Murski Soboti so Julijana takoj poslali v Ljubljano na operacijo, a potem se je začelo zapletati. Staršema je bilo takoj jasno, da spodbujevalnik ne deluje, kot bi moral, zato so ga zdravniki reprogramirali in povedali, naj se v primeru težav vrnejo v bolnišnico. Ker se otrokovo stanje ni izboljšalo - Julijan je bil zadihan, če je prehodil pet stopnic ali se spustil po toboganu -, so se po nekaj dneh vrnili v UKC Ljubljana. Zdravniki so mu znova reprogramirali spodbujevalnik in ga znova spustili domov, klub temu da sta starša opozarjala, da s sinom nekaj ni v redu. Julijan je potem v kratkem času doživel štiri srčne zastoje, ki pa so pustili hude posledice. Po zadnji operaciji junija 2016, ko bi bili morali Julijanu z rutinsko operacijo zamenjati žico spodbujevalnika oziroma elektrodo, sta ga starša dobila domov v vegetativnem stanju in potrebuje 24-urno nego in oskrbo.
Štirje srčni zastoji v nekaj dneh
Julijan je bil hospitaliziran na Pediatrični kliniki UKC zaradi vstavitve srčnega spodbujevalnika, ki je bila opravljena 28. julija 2016, in sicer zaradi okvare prekatne elektrode prejšnjega. Odpuščen je bil domov. Nato se je njegovo zdravstveno stanje poslabšalo, zato se je 26. septembra vrnil v bolnišnico. 28. septembra je fantek, ki je bil nameščen na EIT Kliničnega oddelka za otroško kirurgijo in intenzivno terapijo otroške pediatrije, doživel prvi srčni zastoj, kljub temu da je bil priključen na monitoring, po mnenju njegovih staršev pa ni bilo neprestane ustrezne kontrole EKG srca. Zato je po njunem mnenju prišlo do še treh srčnih zastojev, in to v samo nekaj dneh po prihodu v bolnišnico. Posledica srčnih zastojev pri malem Julijanu je bila huda poreanimacijska okvara možganov z vegetativnim stanjem.


V tožbi UKC Ljubljana Julijanova starša tudi očitata, da sinovo srčno popuščanje z vsemi anomalijami (aritmijami, dissinhronijami...) ni navedeno na nobenem izvidu in razvidno na ultrazvočnih posnetkih srca od januarja 2013 do julija 2016, ko je bil Julijan sprejet na kardiološki oddelek, ko so mu zamenjali okvarjeno elektrodo. Na vseh izvidih je namreč navedeno, da je bilo sinovo stanje srca stabilno, srčna akcija ritmična in krčljivost srca normalna.

Sodišče bo imenovalo izvedenca iz tujine

Na včerajšnjem naroku je sodnica Božena Novakpovedala, da se je odločila, da bo v nadaljevanju postopka pridobila izvedeniško mnenje komisije medicinske fakultete, kjer bodo izvedenci skušali ugotoviti, kako je potekala Julijanova operacija junija 2016 in kako je bilo z menjavo elektrode na srčnem spodbujevalniku. Izvedenci bodo morali odgovoriti tudi na vprašanje, ali sta Julijanova operacija srca junija 2016 in kasnejša nega v bolnišnici potekali v skladu z zdravniško doktrino ter ali so zdravniki in drugo medicinsko osebje storili vse, da bi glede na fantkovo stanje lahko preprečili, da ne bi prišlo do kar štirih zastojev njegovega srca. Prav tako bodo izvedenci morali ugotoviti, ali je bila medicinska dokumentacija malega Julijana v UKC Ljubljana vodena pravilno in ali je bilo v njej zapisano vse v zvezi z njegovim zdravljenjem. Sodnica je tudi povedala, da bo postavila izvedenca za otroško srčno kirurgijo iz tujine, ker ga v Sloveniji menda nimamo. Zato je odvetniku UKC Ljubljana naročila, da pošljejo seznam vseh ustanov v Evropi in ZDA, kjer se izobražujejo zdravniki UKC Ljubljana v zvezi s srčno kirurgijo in vsem, kar je povezano z njo, da ne bi imenovala sodnega izvedenca iz tiste ustanove, saj mora biti ta povsem nepristranski. Ko bo prejela odgovor UKC Ljubljana se bo nato odločila, na kateri zdravstveni ustanovi bo iskala izvedenca.
Osebni Arhiv
Julijan Peterka. 
Peter Peterka Okrožno sodišče Ljubljana tožba zoper UKC Ljubljana