vestnik

(Primeri inšpektorja Vrenka) Kaj o snemanju v Prekmurju pravijo ustvarjalci serije?

Ines Baler, 21. 1. 2023
Jure Zauneker
Na oder so po predvajanju stopili še nekateri, ki so sodelovali pri ustvarjanju serije ali so v njej nastopili.
Aktualno

Glavni igralec Dario Varga v družbi Gorazda Žilavca in drugih Pomurcev

V nedeljo zvečer bo na prvem programu Televizije Slovenija predvajan tretji del druge sezone serije Primeri inšpektorja Vrenka. Scenarij tretjega in četrtega dela je nastal po knjigi Hotel Abbazia avtorja Avgusta Demšarja, snemali so ju v različnih krajih pokrajine ob Muri. Inšpektor Vrenko, ki ga upodablja Dario Varga, je z očetom Borisom (Janez Hočevar Rifle) na počitnicah v Prekmurju, kjer se je zgodil umor. Soboški kriminalisti ga pokličejo na pomoč, on ne okleva in začne inšpektorju Štefanu Houri, ki ga igra še en prekmurski igralec Gorazd Žilavec, pomagati pri iskanju morilca. Čeprav se sprva zdi, da je gospo Ajdov umoril soprog, se začne pozneje, ko najdejo še njegovo truplo, zgodba odvijati v drugo smer. 



Še pred televizijsko premiero je bila predpremiera v Gledališču Park. Udeležilo se je je lepo število obiskovalcev, prav tako ustvarjalci serije. Prvi, ki je spregovoril na odru dvorane, je bil pisatelj Avgust Demšar. »V Prekmurju se vedno dobro počutim, večkrat sem tukaj, tokrat pa sem prvič videl svoje junake v tej epizodi. Všeč mi je, da so se osamosvojili, šli po svoje, da oče nima več skrbi z njimi,« je v smehu odgovoril na vprašanje, kako kot avtor gleda na drugačno življenje likov v nadaljevanki v primerjavi s knjigami.

murska-sobota, primeri-inšpektora-vrenka
Jure Zauneker
Tretji del druge sezone kriminalistične serije bo na sporedu v nedeljo ob 20. uri na prvem programu Televizije Slovenija, četrti del, v katerem bo tudi razkrit morilec, teden dni pozneje.


So televizijski liki taki, kot si jih je zamišljal pri pisanju? »Vrenka si nikoli nisem predstavljal, dokler ni prevzel vloge Dario Varga. Inšpektor Houra pa je vsaj pol mlajši kot v moji domišljiji. Tam je star, tečen, zagrenjen in komaj čaka na upokojitev.« Dogajanje v knjigi Hotel Abbazia je postavljeno v Opatijo, v seriji v Prekmurje. Umor se zgodi v Penzionu Ajdov, kakor so za čas snemanja preimenovali polanski hotel Štrk, Vrenko in oče pa bivata v enih od term v Moravskih Toplicah. Demšar je dejal, da bi bilo snemanje na hrvaškem morju s finančne perspektive težje izvedljivo, zato je bilo slovensko zdravilišče bolj smiselna izbira. »Zdravilišča v Prekmurju so meni kot Mariborčanu bližje kot druga, zato je organsko prišlo do te odločitve,« je dejal. 

Vedno se je lepo vrniti

Obiskovalce predpremiere je nagovoril tudi režiser Slobodan Maksimović. Povezovalka ga je vprašala, ali je dejstvo, da je žena Prekmurka in zato bolje pozna prekmursko dušo, olajšalo snemanje dveh epizod pri nas. Odgovoril je, da so mu takoj, ko je bila knjiga adaptirana, dejali, da bo režiral dela, ki se bosta snemala v Prekmurju. »V veselje in čast mi je bilo, da smo predstavili Prekmurje na tak način. Da ni samo klasična zgodba o Muri, poljih, ampak da ima nekaj več. V Prekmurju živijo izjemni in talentirani ljudje.«

Prva sezona kriminalistične nanizanke je bila najbolj gledana serija v produkciji nacionalne televizije v zadnjih dvajsetih letih, Maksimović pa je tudi režiser prvega slovenskega božičnega filma, Kapa. V čem so podobnosti in v čem razlike pri režiranju serije in filma? »Kvaliteta je enaka, imamo izjemne avtorje, pisatelje, igralce, nimamo pa izjemnega denarja. Trudimo se po svojih močeh, zavedamo se možnosti in hvaležni smo tistim, ki se trudijo, da lahko snemamo. Na koncu publika pove svoje in več kot očitno je, da si slovensko občinstvo želi slovenske produkcije, slišati slovensko besedo in videti slovenske igralce,« je bil jasen Maksimović. 

murska-sobota, primeri-inšpektora-vrenka
Jure Zauneker
Obiskovalcem so več o snemanju serije povedali režiser Slobodan Maksimović, igralca Gorazd Žilavec in Dario Varga ter pisatelj Avgust Demšar (z leve proti desni).


Pred težko izbiro je bil v pogovoru Gorazd Žilavec. Povezovalka ga je izzvala, kdo se je na snemanju pokazal za večjega Prekmurca, Slobodan ali Dario. Igralec se je ob tem nasmejal in se izvlekel z odgovorom: »Dario je Prekmurec, Slobodan pa je postal Prekmurec.« Nadaljeval je, da so se imeli na snemanju krasno, oba sta v prvi vrsti odlična sodelavca, da so delali na domačem pragu, pa je bilo še toliko bolje. Ker igra inšpektorja, se je ogromno naučil o poklicu kriminalista, je dejal. Meni, da je tudi zato, ker te kakšen primer spremlja zunaj delovnega časa, težak poklic in ga moraš imeti res rad.

Izzvan pa je bil tudi glavni akter serije. Ne z izbiro sodelavca, pač pa glede jezika. Kako se je počutil, ko se je v nadaljevanki v Prekmurje vrnil kot mariborski inšpektor, so ga vprašali. »V Mariboru so me vsi spraševali, zakaj ne govorim štajerskega narečja, zdaj me sprašujejo, zakaj ne govorim prekmurskega. 'Zaj gučin, telko ka te znali, ka znan',« se je pošalil. Dejal je, da se v Prekmurju počuti kot doma, čeprav tu nima doma, in vedno je lep občutek, ko se vrne. »Med snemanjem sem bil še posebno čustven, ker sem na vsakem koraku srečal koga, ki ga poznam. Namesto da bi prišel z njimi pit v gostilno, sem prišel snemat film. To je bilo čudno, ampak smo to rešili v prvi gostilni,« je s povedanim še enkrat nasmejal občinstvo. Pa se je kot Prekmurec, ki je igral Štajerca, kdaj zagovoril, ga je vnovič izzvala povezovalka. »Jaz ne igram Štajerca (smeh), igram Prekmurca, ki zna slovensko,« je še rekel Dario Varga. 

primeri-inšpektorja-vrenka serija pogovor predpremiera