vestnik

(PRODAJA SAVE) Janša in Šircelj sta si oprala roke, SDH in Kad pa v pripravi na morebitno uveljavitev predkupne pravice

Rok Šavel, 1. 2. 2022
Vanesa Jaušovec
V čigavih rokah bo pristal Yorkov delež v Savi?
Aktualno

Premier Janez Janša in Andrej Šircelj sta se v državnem zboru dotaknila napovedane prodaje 43-odstotnega deleža Save, ki je v lasti finančnega sklada York. Ta naj bi svoj delež prodajal madžarskemu skladu, opozicija in javnost pa na vlado pritiskata, da naj to z uveljavitvijo predkupne pravice ustavi.

Prodaja 43-odstotnega deleža Save, ki si preko Save Turizem lasti največji del slovenskega turizma z destinacijami od Prekmurja do Slovenske Istre, še naprej ostaja vroča tema na političnem parketu. Po novici, da navedeni delež, ki je v lasti sklada York, kupuje madžarski sklad, ki naj bi bil blizu madžarskemu premierju Viktorju Orbanu, je po pričakovanjih završalo. Država ima namreč preko Slovenskega državnega holdinga (SDH), ki ima v lasti 18,69-odstotni delež, in Kapitalske družbe (Kad), ki si lasti 28,05-odstotni delež, skupno 46,74 odstotni delež, preostali lastniki pa si lastijo deleže, ki so manjši od treh odstotkov. Doslej je veljalo prepričanje, da bo država tista, ki bo od Yorka odkupila delež, saj je dolgoletna ideja gospodarskega ministra Zdravka Počivalška konsolidirati slovenski turizem v tako imenovani turistični holding, zato je novica še toliko bolj presenetila.

York, ki je obstal v družbi, kjer ni imel večinskega lastništva, naj bi svoj delež državi lani ponujal za 35 milijonov evrov, a so pogajanja z SDH-jem padla v vodo, ob tem pa naj bi na Savo še pred tem prispele nezavezujoče ponudbe za Savo Turizem, ki so segale vse do 200 milijonov evrov. Sava ima sicer še za okoli 50 milijonov evrov dolga do svojih treh največjih lastnikov, ki so ji rok za poplačilo podaljšali do konca letošnjega junija.

Poslovno poročilo Save d.d.
Poslovno poročilo Sava d.d.
Lastniki Save in njihovi deleži


Vlada ne kupuje in ne prodaja


Na zadnji seji državnega zbora se vprašanjem o prodaji Save, ki je na noge dvignil opozicijo in sindikat, nista mogla izogniti predsednik vlade Janez Janša in finančni minister Andrej Šircelj. Janša je v svojem slogu zanikal, da ima njegova vlada, karkoli pri aktualni prodaji in odgovornost za Savino situacijo pripisal prejšnjim vladam. "Neverjetno je, kako tisti, ki so prodali marsikaj od bank, turističnih kapacitet do blue chipov slovenskega gospodarstva tujcem, zdaj kažejo s prstom na to vlado," je odgovoril na poslansko vprašanje Zmaga Jelinčiča Plemenitega. Tudi Šircelj se je ognil odgovornosti in pojasnil, da je govora o poslu dveh zasebnih podjetij, v katerem vlada nima pristojnosti in to ne bi bilo v skladu s korporativnim upravljanjem. "Tukaj so lastniki samostojni in neodvisni ter morajo upoštevati določena načela gospodarnosti. Ne morete od politikov pričakovati, da bodo diktirali, kaj naj se kupi in kaj naj se prodaja. Vlada ne kupuje in ne prodaja v primerih, ko da SDH-ju v upravljanje državno premoženje," je odgovoril poslancu Mateju Tašnerju Vatovcu. Ob tem je navedel, da bi tudi ob morebitni prodaji deleža Yorka Kad in SDH še zmeraj ohranila večino, torej več kot 50-odstotni delež, ter se tako v strukturi lastništva ne bi nič ne spremenilo. To, kot smo videli, sicer ne drži.

Je pa, zanimivo, obrnil ploščo Počivalšek, ki je bil sprva kritičen do pritiska javnosti, saj naj bi slednja sprva postavljala pod vprašaj podržavljanje slovenskega turizma, kot si ga je zamislil sam, zdaj pa zahteva točno to. "Kot minister si bom prizadeval, da bo SDH v okviru svojih možnosti, pod konkurenčnimi pogoji in v okviru svojega gospodarskega potenciala, izkoristil predkupno pravico, ki jo ima," je napovedal.


O prodaji še niso uradno obveščeni, a se pripravljajo na sprejem odločitve


In kako daleč je postopek? Po poročanju 24ur naj bi bila kupoprodajna pogodba med Yorkom in madžarskim skladom Prestige (nakup naj bi financiral sicer sklad Diofa, ki je v lasti enega najbogatejših Madžarov Daniela Jellineka) že podpisana, sledilo bi naj samo še nakazilo kupnine. Nato naj bi pa začel teči 30-dnevni rok za uveljavitev predkupne pravice. "SDH do dne 31. januarja 2022 ni prejel nikakršnega obvestila sklada York za uveljavitev predkupne pravice v družbi Sava, d. d., niti uradne informacije o vodenem prodajnem postopku. SDH je skupaj s KAD podpisnik sporazuma med lastniki in upniki, pri čemer je v ureditvi medsebojnih upniško-lastniških razmerjih vgradil več pogodbenih varoval, s katerimi je želel zaščiti svoje interese," so za Vestnik.si odgovorili pri upravljavcu državnega premoženja.


Ob tem so dodali, da s Kad-om sodelujejo pri pridobivanju relevantnih podatkov in podlag, ki bodo temelj za sprejem informirane upravljavske odločitev. Neuradno naj bi po poročanju Dela za oceno realne vrednosti Save najeli revizijsko družbo Ernst & Young. "Prihodnjih odločitev glede urejanja razmerij med lastniki in upniki ter ostalimi deležniki v družbi Sava, d. d., vključno z morebitnim uveljavljanjem predkupne pravice, SDH zato še ne more komentirati," so še navedli za naš medij.

moravske-toplice, sava-hotels-&-resorts, terme-3000, hotel-livada, hotel-ajda, hotel-termal
Vanesa Jaušovec
Del portfelja Save Turizem sta tudi turistični kompleks Terme 3000 in Zdravilišče Radenci.


Tudi, če kupi Kad, ima SDH glavno besedo


Vloga Kad-a je potencialno zanimiva, saj si ta lasti večji delež v družbi, ob tem pa ga vodijo ljudje, ki so blizu opozicijski SD. Pojavile so se tudi govorice, da bi lahko Kad, v primeru, če se SDH ne bi odločil za uveljavitev predkupne pravice v Savi, to storil sam. To so nam tudi nedavno potrdili sami. "Kapitalska družba, d. d., glede razpolaganja s svojo naložbo samostojna. ZSDH-1 Kapitalske družbe, d. d., pri pridobivanju kapitalskih naložb ne omejuje," so bili jasni v odgovoru na naše novinarsko vprašanje. Ne glede na to, pa v SDH-ju, pojasnjujejo, da v primeru uresničevanja glasovalnih pravic na skupščinah družb s kapitalsko naložbo države, glasovalne pravice v imenu in za račun Kad-a izvršuje SDH.

V prihodnjem mesecu dni bo v celotni zgodbi, kot kaže, zagotovo prišlo še do kakšnega zapleta ali dveh. Katera izmed slabih opcij, kot jih je za Vestnik pred dnevi opisal nekdanji dolgoletni direktor Term 3000 Dušan Bencik, se bo uresničila, pa se bo slej ko prej izkazalo.

PREBERITE ŠE: Dobrih rešitev za "naše" hotele ni več, Počivalškov holding pa le "še en nateg"

sava sava-turizem prodaja-deleža-družbe sdh kad janez-janša andrej-šircelj zdravko-počivalšek turizem york madžarski-kupec