vestnik

(PRODAJA SAVE) Se je država že odločila? Po Počivalšku zdaj še Matoz za uveljavitev predkupne pravice

Rok Šavel, 14. 2. 2022
STA
Franci Matoz je v oddaji Ena na ena pri Urošu Slaku izrazil naklonjenost k uveljavitvi predkupne pravice pri prodaji Save.
Aktualno

Drame okoli prodaje 43-odstotnega Yorkove deleža Savi madžarskim investitorjem bo očitno kmalu konec. Država bo tako najverjetneje uveljavila predkupno pravico in se dokopala do kontrolnega deleža v največji turistični družbi pri nas.

Pozivi javnosti, opozicije in sindikatov bodo, kot kaže, zalegli. Vse bolj je namreč jasno, da bo država, ki si preko Slovenskega državnega holdinga (SDH) in Kapitalske družbe (Kad) lasti slabih 47-odstotkov delnic v Savi, izkoristila predkupno pravico in tako preprečila lastniški vstop madžarskih investitorjev.


Spomnimo: projektna družba Prestige Tourism, za katero stoji madžarski zasebni sklad Diofa, za 38 milijonov evrov kupuje 43-odstotni delež sklada York in obenem obljublja 200 milijonov evrov vložka. Ameriško-luksemburški sklad York, ki je do lastništva v Savi prišel s konvertiranjem terjatev, ki jih je z velikim diskontom odkupil od bank upnic močno zadolžene Save, je ponudbo sprejel, SDH in Kad pa imata 30 dni, da jo izenačita. "SDH in KAD sodelujeta pri pridobivanju relevantnih podatkov in podlag, ki bodo temelj za sprejem informirane upravljavske odločitve. SDH do sprejema odločitve glede predkupne pravice oziroma sprejema morebitne druge upravljavske odločitve, predmetnega postopka ne bo komentiral," so še nazadnje odgovarjali upravljavci državnega deleža v Savi, ki si preko Save Turizem lasti turistične kapacitete od Prekmurja do Slovenske Istre, kar pomeni, da poteka cenitev.


Počivalšek že napovedal odločitev


Na izredni seji, ki so jo sklicali v opoziciji na to temo, je državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Simon Zajc dejal, da na ministrstvu pričakujejo uveljavitev predkupne pravice, to pa je v oddaji Tarča na Televiziji Slovenija še dodatno potrdil gospodarski minister Zdravko Počivalšek. Minister se je najprej obregnil ob kritike, ko je njegovo ministrstvo že lani dvakrat predlagali, da SDH odkupi delež od Yorka, do česar takrat ni prišlo. "Danes želite, da uveljavimo predkupno pravico, ki jo bomo, ampak ena in ista zgodba enih in istih igralcev, ki jih tudi vi v tej hiši podpirate. To se mora končati in si moramo naliti čistega vina," je bil oster. Ob tem je dejal še, da predlaga možnost konvertiranja terjatev do Save, ki v primeru SDH-ja znašajo 46 milijonov evrov, v lastniški delež. Yorkove terjatve do Save so bistveno manjše in naj bi znašale okoli šest milijonov evrov. Ponovil pa je tudi že znano strategijo slovenskega turizma, ki predvideva ustanovitev turističnega holdinga, v katerega bi združili državne naložbe v turizmu in jih naknadno prodali.


Odličen posel pri prodaji lendavskih term in smešna cena za Savo


Na izredni seji komisije za nadzor javnih financ minuli teden pa je spregovoril tudi predsednik upravnega odbora v Savi Turizem Klemen Boštjančič, ki je dejal, da je trenutna cena za 43-odstotni delež Save, ki naj bi znašala 38 milijonov evrov, po njegovi oceni "smešna". To je podkrepil s tem, da je Sava lani testirala trg, da bi ugotovila vrednost Save Turizem in prejela več kot 10 nezavezujočih ponudbo. Pri tem je več ponudb presegalo 200 milijonov evrov. "Sava d.d. in Sava Turizem imata 100 milijonov evrov konsolidiranega dolga, več ponudb je bilo čez 200 milijonov evrov in če bi šli do konca prodajnega postopka bi prišli do vrednosti 250 milijonov evrov. Če odštejemo 100 milijonov evrov dolga, dobimo približno vrednost kapitala Save Turizma. Iz tega si zna vsak izračunati, koliko znaša 43 odstotkov," je pojasnil in pouaril, da "kdorkoli bo prišel do večinskega lastništva v Savi, lahko proda Savo po delih, torej hotel po hotelu, in si kupnino povrne z enim do dvema hoteloma".

Boštjančič
STA
Po oceni Klemna Boštjančiča, predsednika upravnega odbora v družbi Sava Turizem, je 38 milijonov evrov za kontrolni delež v Savi smešna cena. "Naj tudi tisti, ki se bodo o tem odločali, razmislijo, kako bodo argumentirali, da tega ne bodo sprejeli," je dejal na izredni seji državnozborske komisije za nadzor javnih financ.

Ob tem se je obregnil tudi ob prodajo Term Lendava, ki jih je Sava leta 2019 prodala za devet milijonov evrov madžarskemu državnemu skladu. Slednje so v Savini strukturi prihodkov prinašale približno 10-odstotni delež vseh prihodkov turistične skupine, veljale pa so tudi za investicijsko najbolj podhranjen Savin del. Po besedah Boštjančica je bila prodaja izvedena po odlični ceni, do prodaje pa je prišlo na zahtevo bank upnic in deloma državnih skladov. Po madžarskem prevzemu Term Lendava je sledilo razočaranje, saj so obnovitvena dela zastala, prišlo pa naj bi tudi do množičnih odpuščanj, kar so sicer v termah zanikali. Dela naj bi sicer vendarle stekla, do odprtja term in hotela pa naj bi po naših informacijah prišlo v maju. Z lendavskim turizmom je povezana tudi velikopotezna investicija v bližnjo nogometno akademijo, kjer gre ravno tako za madžarski kapital. Po dolgem zamiku so dela v polnem teku, nogometna akademija pa naj bi bila dokončana v letošnjem letu.

205d38f74e74ea4f42ccb05d3d5e8756
Nataša Juhnov
Madžarski prevzem Term Lendava se je ob dogajanju okrog prodaje Save znašel še pod večjim plazom kritik javnosti, saj so obljube novih lastnikov o prenovi ostale neizpolnjene. Do odprtja term naj bi po prenovi prišlo v mesecu maju.


Tudi Matoz za uveljavitev predkupne pravice


Za podobno kupnino kot so madžari odšteli za Terme Lendava so leta 2018 skupaj s Kad-om v Modri zavarovalnici, ki jo vodi Borut Jamnik, odkupili hotelsko naseje San Simon v Izoli, istega leta pa so tudi ustanovili hčerinsko družbo Hotelske nepremičnine, d.o.o., z namenom upravljanja naložb Modre zavarovalnice v turistične nepremičnine. Kot smo prvi poročali, so v Modri zavarovalnici na podlagi izolske izkušnje izrazili zanimanje tudi za vstop v lastništvo Save. Ali bi to izvedli na način, da bi Kad, ki je edini delničar Modre zavarovalnice, uveljavil predkupno pravico Yorkovega deleža, ali kako drugače, ni povsem jasno. Neuradno pa Jamnikovo Modro zavarovalnco zanima tudi turistični portfelj, ki je trenutno na slabi banki - Družbi za upravljanje terjatev bank (DUTB). Gre konkretno za nepremičnine, ki spadajo pod Istrabenz Turizem, med njimi je šest portoroških hotelov. Sicer pa naj bi zanimanje za omenjene nepremičine izrazili tudi investitorji iz Madžarske, ki naj bi jih zanimala tudi laška zdraviliška družba Thermana in zemljišča na območju Ladjedelnice Izola, ravno tako pod DUTB-jem.

moravske-toplice, sava-hotels-&-resorts, terme-3000, hotel-livada, hotel-ajda, hotel-termal
Vanesa Jaušovec
Sava Turizem bo očitno naposled ostala v državnih rokah.

V tej luči je pomembna vloga Francija Matoza, dolgoletnega odvetnika premierja Janeza Janše, ki je v času aktualne vlade prišel do številnih pomembnih funkcij v največjih državnih podjetjih, med drugim na mesto prvega človeka DUTB. Matoz je v oddaji Ena na ena na televiziji POP TV izrazil stališče, da bi morala država pri prodaji deleža Save uveljaviti predkupno pravico, glede zemljišč v Izoli pa na DUTB predlagajo vladi, da jih prenese v last države. Za Istrabenzove hotele pa je dejal, da potrebujejo pravega lastnika, a kako se bo to zgodilo, bodo po Matozevih besedah odločali drugi.

Glede na številne odzive bi bilo tako presenečenje, če se SDH ali Kad ne bi odločila za uveljavitev predkupne pravice pri prodaji Save, dodaten argument za to pa so še prihajajoče državnozborske volitve. Zadnjo besedo bo nato moral imeti še varuh konkurence, kar bi morda lahko bila težava zaradi posledične velike koncetracije državnega lastništva v turistični panogi. V vsakem primeru pa bo, kot je za Vestnik nedavno dejal nekdanji direktor Terme 3000 Dušan Bencik, da obstajajo za Savo samo še slabe rešitve, usoda slovenskih hotelov tudi v povsem državnem lastništvu še zmeraj negotova, če ne bo razvoja, investicij in kvalitetnejšega upravljanja.

sava-turizem prodaja-save sdh kad zdravko-počivalšek franci-matoz klemen-boštjančič madžarski-kupec predkupna-pravica terme-lendava