vestnik

Prvi trije ministrski kandidati danes pred odbori DZ

STA, 10. 3. 2020
STA
Državni zbor.
Aktualno

Pristojna delovna telesa DZ bodo danes zaslišala prve tri kandidate za ministre v vladi Janeza Janše. Pred odbori se bodo predstavili kandidat za ministra za zunanje zadeve Anže Logar, kandidat za ministra za delo Janez Cigler Kralj in kandidat za ministra za obrambo Matej Tonin.

Preostala zaslišanja ministrskih kandidatov se bodo v DZ zvrstila v prihodnjih dneh, ko bodo odbori opravili po štiri do pet zaslišanj na dan. Delovna telesa bodo presodila, ali je bila predstavitev kandidata primerna ali ne. Predsedniki odborov bodo o tem najpozneje v 48 urah obvestili predsednika DZ in mandatarja Janšo. Ta lahko nato najpozneje v treh dneh zamenja katerega od kandidatov.

O ministrski listi bodo poslanci glasovali v celoti. Glede na to, da ima nova koalicija zagotovljenih 47 glasov, bi bila zavrnitev liste presenečenje. Predlog ministrske liste, ki jo je oblikovala koalicija strank SDS, SMC, NSi in DeSUS, je novi mandatar Janša v DZ vložil v petek pozno zvečer. Janša je poslancem v imenovanje predlagal sedem kandidatov iz kvote SDS, štiri iz kvote SMC, tri bi dobila NSi in dva DeSUS. Večina imen je že prej zaokrožila v javnosti in gre večinoma za znane politične akterje. Med manj znanimi kandidati pa sta denimo kandidat za ministra za javno upravo Boštjan Koritnik in kandidatka za ministrico za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu Helena Jaklitsch.

dz odbor minister kandidatura
Kaj zdaj berejo drugi