vestnik

Psi, ki so zaradi smrti in bolezni lastnika ostali sami, iščejo nov dom

Vestnik, 3. 12. 2019
Društvo za zaščito živali Pomurja
To so psi, ki iščejo nove lastnike.
Aktualno

Društvo za zaščito živali Pomurja se v teh dneh spopada z iskanjem doma za osem psov, ki so ostali sami pri hiši.

Pravijo, da se lastnika prej nista zavedala, da se to lahko zgodi: "Kot po večini v življenju jemljemo stvari samoumevno se je tako zdelo tudi njima, da bodo skupaj s temi psi živeli še dolgo. Vendar pa se v življenju dogajajo stvari, ki jih nismo pričakovali. Tako je lastnik teh psov umrl, lastnica pa je hudo bolna, je v bolnišnici, in za pse sigurno več ne bo mogla skrbeti." V društvu se sedaj na različne načine trudijo, da bi jim našli nove domove, a so zaenkrat nemočni. Zato ljudi prosijo, da premislijo, če lahko kateremu od njih ponudijo dom. Psi so spuščeni na dvorišču, takšen dom pa jim želijo v društvu najti tudi v bodoče. 

Za več informacij o psih lahko pokličete na 040 736 313 ali pišete na dzzpom@gmail.com

"Največja želja nas - članov društva je, da bi vsak imel toliko živali za kolikor lahko poskrbi. Pogostose nam ljudje sami pohvalijo, da imajo radi mačke, da jih imajo kar 20. To se jim vsekakor zdi lepo, ni pa odgovorno! Tudi, če zmorejo hraniti toliko mačk nastane problem, ko so bolne, še večji problem pa, ko ostanejo same pri hiši. Mladi pogosto odidejo od doma, starejši ljudje pa zbolijo, gredo v dom ostarelih, pa tudi umrejo. Mačke, pa tudi psi pa ostanejo prepuščeni sami sebi. Odgovorno skrbništvo živali pomeni predvsem tudi to, da poskrbimo za sterilizacijo/kastracijo. Tako preprečimo nekontrolirano razmnoževanje, hkrati pa so živali (psi, mačke) po tem posegu tudi bolj zdrave in se ne potepajo več toliko.

Zavedamo se, da mnogim ta strošek sterilizacije/kastracije predstavlja veliko finančno breme, kljub akcijam, ki jih organiziramo na spomlad in v jesen. V društvu smo pripravljeni pomagati, tako s prevozi, lovljenjem mačk, kot tudi finančno. Pokličite nas, se bomo oglasili pri vas in našli skupno rešitev. Velikokrat kdo pravi, da bo pomanjkanje mačk, če jih bomo vsi sterilizirali. Žal se to še dolgo ne bo zgodilo, če se bo sploh kdaj. Vsi, ki bodo hoteli imeti mačko, jo bodo našli v zavetišču. Poleg zavetišča Mala hiša, ki je v Pomurju (v Lukačevcih, v bližini MS) jih je še dosti drugih po vsej Sloveniji.

Večina ljudi, ko se odloča za nabavo mačke ali psa, želi posvojiti mladiča. Žal, velikokrat svojci nabavijo mladega psa, mačko, tudi starejšim ljudem. In potem se zgodi to, da prehitro ostanejo živali same. Zavedati se moramo, da so tudi odrasle mačke, odrasli psi zelo dobrega značaja, da bodo naša prijetna in zelo hvaležna družba. Pri tem vam bodo pomagali z nasveti v zavetišču, lahko pa se obrnete na nas, tudi mi smo seznanjeni s primeri, ko mačke in psi rabijo nove domove," pozivajo v Društvu za zaščito živali Pomurja. 

društvo-za-zaščito-živali-pomurje zapuščeni-psi