vestnik

"Mura naj združuje, ne ločuje"

Adriana Gašpar, 21. 4. 2018
Aktualno

Skozi štiri občine in dve državi so pohajali Gor pa dol kre Mure. Krenili so skozi Tišino, Bad Radkersburg, Gornjo Radgono in Radence.

Kajak-kanu in rafting klub Most Petanjci sta pripravila pohod po štirih občinah in dveh državah.

Potem, ko so se pohodniki zbrali pri klubski čolnarni na Petanjcih, so krenili proti avstrijski meji v občino Bad Radkersburg in pot nadaljevali nazaj proti Sloveniji.

"To ni naključje, da smo šli čez v Avstrijo," razlaga Viktor Zamudnik, pobudnik in organizator prvega takega pohoda.

Lani so se člani njegovega klubaKajak- kanu in rafting klub MOST Petanjci testno odpravili na pot, da bi videli, ali in kako je moč povezati državi, ljudi in nenazadnje tudi turiste ob reki Muri. Že takrat so jih Avstrijci sprejeli z odprtimi rokami in pokazali, da so pripravljeni sodelovati in povezavati ljudi. V tem letu dni so tako pot očistili, da je povsem prehodna, uredili dovoljenja vseh lastnikov, da dovolijo pohode in v tišinski občini že postavili tudi table in kažipote.

"Tako smo vzpostavili nove pohodniške poti, saj smo se povezali z avstrijsko in radgonsko potjo," razlaga Viktor, ki ocenjuje, da se je na pohod odpravilo približno sto ljudi, od tega jih je spremljalo tudi nekaj kolesarjev.

Do prihodnjega leta želijo skupaj z Avstrijci izdati dvojezično zloženko, ki bi bila na voljo po pomurskih turističnih destinacijah. "To si želimo tako mi kot oni. Saj tudi gostje avstrijskih term želijo raziskovati okolico, vendar brez prave ponudbe in jasnih navodil, ne grejo na pot," razloži Viktor Zamudnik in doda, da si najbolj želi, da se ljudje zavejo, da mora reka Mura povezovati in ne ločevati ljudi.

Tudi zaradi tega ob pohodu niso imeli štartnine, pohodniki pa so se kljub temu na poti lahko okrepčali z domačim kruhom z zaseko in ocvirkovimi pogačami, ob koncu pa bo na Petanjcih tudi kratek družabni del pohoda.