vestnik

"Odlika primorskega človeka je upor"

V. T., 15. 9. 2018
Rtv
15. septembra praznujemo državni praznik vrnitve Primorske k matični domovini; praznik smo začeli obeleževati leta 2006.
Aktualno

V Komnu je bila osrednja prireditev ob prazniku vrnitve Primorske k matični domovini.

V Komnu se z osrednjo prireditvijo spomnili na vrnitev Primorske k matični domovini, saj15. septembra praznujemo državni praznik vrnitve Primorske k matični domovini. Zbralo se je okrog 5000 ljudi, slavnostni govornik pa je bil sin enega od ustanoviteljev TIGR-a, Dušan Jelinčič, poroča MMC.
Prireditve so se med drugim udeležili predsednik republikeBorut Pahor, predsednik DZ-jaDejan Židan in premierMarjan Šarec.Zbrane sta nagovorila tudi donedavni komenski županMarko Bandelli, ki je postal minister v novi vladi, in članica občinskega združenja borcev Komen ter podpredsednica ZZB za vrednote NOB SlovenijeLjubica Jelušič.
Na prireditvi se je na glavnem odru v Komnu zbralo 200 nastopajočih pevcev, glasbenikov in recitatorjev. Kot je povedal komenski podžupanValter Ščuka, so slovesnost pripravili na komenskem travniku, kjer se je pred natanko 40 leti zbrala velika množica ljudi, ki je počastila spomin na 35. obletnico sprejetja avnojskega sklepa, da se Primorska priključi matični domovini, še poroča omenjeni portal.
primorska vrnitev Primorske Sloveniji