vestnik

Leljak pozval k dopolnitvi pobude za referendum. Vukajč zahteva pojasnilo

Vestnik, 15. 6. 2020
Marina Vrbnjak
Franc Vukajč je pred mesecem dni predal tudi Peticijo zoper spremembo Titove ceste.
Aktualno

"V petek sem odgovoril na vloženo zahtevo za referendum. Zahteva je bila vložena v neskladju z 47. členom Zakona o lokalni samoupravi, Statutom občine in drugim zakonskim predpisom RS," pravi župan Radenec, Roman Leljak.

Kot je še zapisal na družbenem omrežju, je zahteval, da nepravilnosti odpravijo v zakonitem roku osmih dni. "Pobudnikom referenduma predlagam, da se obrnejo na pravnika, ki jim bo pomagal napisati dopolnitev. Kot župan nisem dolžan dajati nasvete, poučiti o vsebinski pravilnosti dajanja pobude za referendum. To breme mora prevzeti pobudnik. Ne morem predlagati vsebino in potem odločati," je še zapisal. V pobudi naj ne bi bilo jasno opredeljeno referendumsko vprašanje, niti ni bilo obrazložitve.

dopis župana
Franc Vukajč
Dopis poslan pobudnikom za razpis referenduma.

Odzval se je tudi pobudnik Franc Vukajč, ki je povedal: "Referendumska zakonodaja je zasnovano tako, da mora župan (tudi občinska uprava oz. Občinski svet) jasno navesti razloge za neskladnost pobude, kot jo navajate v konkretnem dopisu zato prosim, da mi v roku 48 ur odgovorite na ta moj dopis s konkretnimi zahtevami za dopolnitev Pobude in ne zahtevati taisto od pobudnika za referendum!" 

Spomnimo. Petega junija so županu Romanu Leljaku predali pobudo za razpis referenduma proti preimenovanju Titove ceste, ki ga je podpisalo 127 občanov Radencev. Kot je navedel Franc Vukajč, pobudnik, navedena pobuda zaustavi izvajanje odloka o spremembah in dopolnitvah odloka o imenovanju ulic, trgov in naselij, ki je bil sprejet na zadnji občinski seji 28. maja. Občinski svet je namreč potrdil predlog, da se Titova cesta preimenuje v Cesto osamosvojitve Slovenije.

Nataša Juhnov
"Pobudnikom referenduma predlagam, da se obrnejo na pravnika, ki jim bo pomagal napisati dopolnitev," pravi župan Radenec.
roman-leljak radenci referendum