vestnik

Radgonsko podjetje tudi pod lupo inšpektorja za delo

M. H., 26. 7. 2024
Arhiv podjetja Elrad Electronics
Inšpektorji so letos trikrat preverjali razmere s področja delovnih razmerij.
Aktualno

Inšpektorji so letos trikrat preverjali razmere s področja delovnih razmerij.

Ta teden smo pisali o letošnjem in lanskem odpuščanju delavcev v radgonskem podjetju Elrad Electronics. Anonimnež je medijem razposlal anonimko, v kateri navaja, da so bila odpuščanja izvedena nezakonito, vodstvo na drugi strani trdi, da so odpuščali po veljavni zakonodaji in da niso kršili pravil. 



Ugotovili nepravilnosti

Razmere v podjetju Elrad Electronics iz Gornje Radgone v več postopkih obravnava tudi inšpektorat za delo. Inšpektorji so letos trikrat preverjali razmere s področja delovnih razmerij, enkrat v aprilu ter dvakrat v maju. Ugotovili so nepravilnosti, ki so se nanašale na vodenje evidenc na področju dela in socialne varnosti ter na obveznost delodajalca, da glede na predvidljivo pogostost in zahtevnost jezikovnih stikov s strankami za posamezno delovno mesto določi potrebno zahtevnostno stopnjo znanja slovenščine, zaradi česar je bila podjetju izdana odločba o prekršku. »Zavezanec je vložil zahtevo za sodno varstvo, zato posebej opozarjamo, da odločba ni pravnomočna,« sporočajo z inšpektorata.

Prav tako je bila zavezancu sredi maja izdana ureditvena odločba v zvezi z referenčnim obdobjem za izravnavo ur prerazporeditve delovnega časa, na katero se je prav tako pritožil. Odločba torej ni pravnomočna, postopek še poteka.

Nadzor v podjetju Elrad Electronics je bil opravljen tudi s področja varnosti in zdravja pri delu. Opravljen je bil ogled delovnih prostorov, še zlasti v zvezi z uporabo nevarnih snovi v delovnem procesu in varnim delom na delovni opremi. Naknadno je bila pridobljena dokumentacija, ki se je nanašala tudi na ocenjevanje tveganj, usposabljanje delavcev za varno opravljanje del ter glede zagotavljanja zdravja delavcev. Na podlagi ugotovitev pristojnega inšpektorja je bila delodajalcu izdana upravna odločba, ki se je nanašala na izvedbo teoretičnega in praktičnega usposabljanja delavcev za varno opravljanje dela, ki še ni pravnomočna. Tudi ta postopek s področja varnosti in zdravja pri delu še ni končan, še sporočajo z inšpektorata za delo.

elrad-electronics odpuščanja inšpektorat-za-delo