vestnik

»Darilo« NZS soboški Muri: 1.900 evrov kazni zaradi pretiranega veselja

ABE, 19. 5. 2018
Aleš Cipot
Veselje po uvrstitvi Mure v prvo ligo je dobilo tudi denarno kazen.
Aktualno

Pred današnjo proslavo naslova prvaka v 2. SNL in tekmo s ptujsko Dravo je na naslov kluba v Kopališki ulici 45 prišla pošta NZS, s katero je Mura zaradi dogodkov med in po tekmi preteklo nedeljo kaznovana z visoko kaznijo, ker so na igrišče vdrli navijači in prižigali bakle. Tudi zato bo današnja tekma pod posebnim drobnogledom NZS, varnostne službe in policije.

Vse je že nared za proslavo naslova prvaka 2. SNL, ko bo Mura v domači Fazaneriji danes ob 15.30 odigrala srečanje s ptujsko Dravo, kjer pričakujejo vsaj 2.000 obiskovalcev, tudi podelitev pokala za prvo mesto, ki ga bo predvidoma podelil Radenko Mijatović, predsednik Nogometne zveze Slovenije (NZS), in za navijače bo še na voljo brezplačna pogostitev; dogodek bo popestrila tudi Prekmurska godba Bakovci.


A še prej je od NZS prišel hladen tuš. Bržkone pričakovano. Zaradi tega, ker so navijači, in to ne le organizirana skupina Black Gringos, preteklo nedeljo ob zadnji tekmi s sežanskim Taborom, ko je Mura z zmago potrdila težko pričakovano uvrstitev v 1. SNL, množično vdrli na igrišče ter prižigali bakle na tribunah že med samo tekmo in na nogometni zelenici po koncu tekme, je NZS bodočega prvoligaša Muro kaznovala s 1.900 evrov denarne kazni.

dbdb8b2d49d824f4ea8ecb94f5761c5b
Jure Zauneker
Policija bo na današnji tekmi opravljala različne aktivnosti.


Tak je povzetek ugotovitev disciplinskega sodnika NZS Romana Rogelja: »Zaradi nešportnega in neprimernega vedenja organizirane navijaške skupine oziroma njenih članov kot tudi posameznih skupin navijačev ekipe Mure, ki so v 17., 24. in 59. minuti tekme na tribuni aktivirali več pirotehničnih sredstev, neposredno po koncu tekme pa so več gorečih bakel odvrgli na igralno površino, kamor je vdrla tudi večja skupina navijačev, je enotna denarna kazen za navedene kršitve in upoštevano predkaznovanost tisoč devetsto evrov.«
Iz kluba zato ob tem naprošajo vse obiskovalce današnje tekme, da »se vzdržijo neprimernega vedenja, kot so prižiganjain metanjabakelter vdorana igrišče, saj klub zaradi takšnih zadev plačuje visoke kazni«. Obenem pa so povabili vse zveste navijače in tudi druge, da pridejo črno-bele junake bodrit še na zadnjo tekmo, in jim na ta način zaželijo lepo popotnico za 1. SNL, kjer Mura zagotovo ne bo muha enodnevnica.


Na sobotno tekmo se namreč tudi pomurska policija skrbno pripravlja.


Tekmo bo prav zaradi zadnjih dogodkov in izrečene kazni varovalo okoli 40 rediteljev in varnostnikov, tekma Mure in Drave pa bo tudi pod drobnogledom policije. Na sobotno tekmo se namreč tudi pomurska policija skrbno pripravlja. Kot je že v navadi in običajno, bodo že pred tekmo izvajali posebne varnostne ukrepe, tudi snemanje prizorišča. Organizator sam sicer mora zagotoviti varen potek dogodka, policija pa bo poskrbela za varen prihod udeležencev na prireditveni prostor in odhod z njega. Ob morebitnih kršitvah bo policija odločno in brez izjem ukrepala, kot je bil to primer na marčevskem derbiju med Muro in lendavsko Nafto.

80cf34321339d378942afb55a184b4ea
Aleš Cipot
Na Fazaneriji pričakujejo lepo število ljudi.


Policisti sicer lahko ukrepajo že med potjo na prireditev. Tako so recimo trem članom navijaške skupine Gorgone zaradi dogodkov marca 2016 v Martjancih po tekmi med Čardo in lendavsko Nafto, ko so gostujoči navijači napadli domače reditelje, izrekli enoletno prepoved obiska nogometnih tekem. Ukrep je bil eden od najstrožjih ukrepov proti navijačem ne le v Pomurju, ampak tudi v Sloveniji.

mura policija akcija navijači