vestnik

Raziskava: Stopnja smrtnost za koronavirusom v Wuhanu nižja, kot so domnevali

STA, 19. 3. 2020
Niko Časar
Najnovejša raziskava pa kaže, da je bila stopnja smrtnosti obolelih v Wuhanu dejansko nižja, in sicer 1,4-odstotna.
Aktualno

Smrtnost pri okužbi z novim koronavirusom v Wuhanu na Kitajskem, kjer bilo prvo žarišče bolezni, je bila nižja, kot so domnevali doslej, je pokazala najnovejša raziskava univerze v Hongkongu, ki jo objavlja revija Nature Medicine. Umrlo je 1,4 odstotka tistih, ki so razvili simptome koronavirusne bolezni 19, kaže raziskava.

V raziskavi so upoštevali podatke do 29. februarja, ko so imeli na Kitajskem 79.394 potrjenih primerov oseb s simptomi bolezni covid-19 ter 2838 primerov smrti. Od tega je bilo v mestu Wuhan 48.557 registriranih primerov bolezni in 2169 smrti. Samo na podlagi teh podatkov je bila smrtnosti v Wuhanu 4,5-odstotna.

Najnovejša raziskava pa kaže, da je bila stopnja smrtnosti obolelih v Wuhanu dejansko nižja, in sicer 1,4-odstotna. Raziskava univerze v Hongkongu je izračune utemeljila na ocenah o mnogo višjem številu okuženih v Wuhanu, saj so tam zaradi preobremenjenosti zdravstvenega sistema testirali le huje bolne, redkeje pa bolnike z milejšim potekom bolezni.

Smrtnost je sicer odvisna od starosti obolelih, je pokazala raziskava. Tako je bila verjetnost smrti za osebe, starejše od 59 let, za 5,1-krat večja kot pri osebah, starih od 30 do 59 let. Pri osebah, mlajših od 30 let, je bila verjetnost, da bodo ob pojavu simptomov umrle, rahlo višja kot pri osebah med 30. in 59. letom starosti, in sicer za 0,6-krat, je pokazala raziskava, ki jo je vodil profesor Joseph Wu.

Tveganje za simptomatsko okužbo je sicer naraščalo s starostjo, in sicer za približno štiri odstotke na leto za osebe, stare med 30 in 60 let.

kitajska koronavirus raziskava