vestnik

V Porabju bodo raziskovali, kateri pojmi so še v rabi

A. N. R. R., 1. 9. 2022
Arhiv Prekmurskega društva general Maister
Mladi Porabci, fotografija je simbolična.
Aktualno

Na območju poselitve slovenske manjšine v Porabju bo v začetku septembra potekalo terensko delo, v okviru katerega bodo raziskovalci Geografskega inštituta Antona Melika ZRC SAZU s sodelavci iz Dialektološke sekcije Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU poskušali ugotoviti, koliko so slovenska hišna in ledinska imena tam še v rabi.

Kot je povedal dr. Matjaž Geršič, namestnik predstojnika Geografskega inštituta Antona Melika ZRC SAZU, gre za dejavnost pod okriljem ciljnega raziskovalnega projekta Urada vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu ter ARSS z naslovom Mikrotoponimi v Porabju. Projekt so razvili po vzoru podobnega projekta, ki je pod drobnogled jemal slovenske mikrotoponime na avstrijskem Koroškem.

Raziskovanje v Porabju bo sicer potekalo malce drugače, med drugim zato, ker so tudi viri za ogrski del habsburškega imperija, iz katerih so črpali podatke, nekoliko drugačni. S poimenovanji, ki so jih pridobili v starih arhivih, se bodo raziskovalci – pridružila se jim bo tudi dr. Mojca Kumin Horvat iz Dialektološke sekcije Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU, ki je govorka prekmurskega narečja – podali na teren med pripadnike slovenske manjšine v Porabju. V pogovorih z domačini bodo preverjali, ali so ta poimenovanja še v rabi.

porabje jezik porabščina govor