vestnik

(FOTO) V Gornji Radgoni na ogled dela Anite Škrlec

Maja Hajdinjak, 10. 11. 2022
Maja Hajdinjak
Umetnico in njeno delo je predstavila akademska slikarka in umetniška vodja društva Art klub 7 Aleksandra Fekonja (levo).
Aktualno

Zanimata jo psihologija barv in vpliv barv na energijo gledalca ter prostora

V Domu kulture v Gornji Radgoni so odprli prvo samostojno razstavo Anite Škrlec. Po izobrazbi likovna pedagoginja, ki je končala študij na Pedagoški fakulteti Univerze v Mariboru, , sicer pa je aktivna v treh likovnih društvih – Likovnem društvu Sveti Jurij ob Ščavnici, kjer je bila nekaj časa tudi predsednica, Likovnem društvu Gornja Radgona in Ustvarjalnem društvu Art klub 7.

anita-škrlec, razstava, art-klub-7
Maja Hajdinjak
Anita Škrlec se je našla v intuitivnem slikanju.

Umetnico in njeno delo je na odprtju predstavila akademska slikarka in umetniška vodja društva Art klub 7 Aleksandra Fekonja. Že v času študija sta Škrlečevo najbolj privlačila ekspresionizem in fauvizem. Pri svojem ustvarjanju se rada igra z barvami, ki jih vnaša v motive včasih zavestno, včasih po intuiciji. Zelo jo zanimata psihologija barv in vpliv barv na energijo gledalca ter prostora. Iz tega se je v zadnjem letu in pol razvilo abstraktno slikarstvo, ki bazira na intuitivnem procesu. Uživa v nepredvidljivosti in brezskrbno sledi procesu ustvarjanja. Med delom ne razmišlja o končnem izdelku, temveč se prepušča trenutnemu navdihu in razpoloženju ter pri tem uporablja vse tehnike in orodja, ki so ji v danem trenutku na voljo. Na njen proces dela vplivajo predvsem glasba, dokumentarni filmi o umetnosti in knjige, ki sem jim tisti čas posveča.

anita-škrlec, razstava, art-klub-7
Maja Hajdinjak
Škrlečeva pri svojem ustvarjanju uporablja mešano tehniko.

»Barve me spremljajo vse od otroštva, v študijskih letih sem se tudi bolj poglobila v barve, sem pa še iskala, kam bi se usmerila. V zadnjem letu in pol sem se našla v intuitivnem slikarstvu, ki me je res pritegnilo, in v tem sklopu je nastalo kar veliko del,« je povedala Anita Škrlec, ki je razstavila le del svojih slik iz omenjenega sklopa.
Razstavljene slike so nastajale po plasteh, pri čemer je bil začetek, tako Škrlečeva, povsem ekspresiven, po plastenju pa se na koncu motivi in barve umirijo in tudi iščejo kompozicijsko in barvno enotnost. »Kar mi je všeč. Ko se počutim pomirjena z barvami in vsem, takrat čutim, da je konec.« Pri ustvarjanju se poslužuje mešane tehnike, uporablja akrilne barve, navadne barvice, oljne in suhe pastele, svinčnike, vnaša pa tudi razne druge materiale, kot so npr. mreže oziroma, kot pravi, kar koli, kar ji pride pod prste.
Odprtja se je udeležilo veliko število obiskovalcev, dogodek pa sta popestrila bobnar Simon Škrlec in pesnica Sara Kager.

anita-škrlec, razstava, art-klub-7
Maja Hajdinjak
Na odprtju je glasbeno točko pripravil umetničin brat Simon Škrlec.

anita-škrlec, razstava, art-klub-7
Maja Hajdinjak
Sara Kager je dogodek popestrila s svojo poezijo.

anita-škrlec razstava art-klub-7 gornja-radgona