vestnik

Razstava mednarodne likovne kolonije Vino-Art v Dobrovniku

Jože Gabor, 4. 12. 2022
Jože Gabor
Razstava Vino-Art v Dobrovniku.
Aktualno

Likovna dela, ki so nastala na letošnji 18. mednarodni likovni koloniji Vino-Art, najprej predstavljajo v razstavnih prostorih podjetja Ocean Orchids v Dobrovniku, kjer si jih lahko ogledajo turisti, izletniki in drugi obiskovalci.

Likovno ustvarjanje je potekalo letos poleti med vinogradi Dobrovniških goric in v okolici. Organizator mednarodne likovne kolonije je Društvo za kvaliteto življenje in kulturo pitja Vino-Art iz Dobrovnika, organizacijski vodja je bil Jože Seršen, strokovni vodja pa Endre Gönter. Ob odprtju razstave so obiskovalce nagovorili predsednica društva Vino-Art Vesna Seršen, župan občine Dobrovnik Marjan Kardinar in predstavnica podjetja Ocean Orchids Jasna Žunko. Razstavljena dela je predstavil in razstavo odprl umetnostni zgodovinar Franc Obal.

dobrovnik, razstava
Jože Gabor
Razstava Vino-Art v Dobrovniku.

Vesna Seršen je povedala, da je na mednarodni likovni koloniji sodelovalo dvanajst umetnikov. Iz pokrajine ob Muri so bili slikarji Igor Banfi, Nikolaj Beer in Endre Gönter ter kipar Ferenc Kiraly. Z drugih območij Slovenije so prišli slikarji Bogdan Čobal, Zdravko Dolinšek, Matjaž Duh, Rado Jerič, Darko Slavec, Klavdij Tutta in Viktor Šest, iz Hrvaške pa je bil Željko Mucko. Inspiracijo za svoja likovna dela so našli tako med vinogradi, kakor tudi ob Bukovniškem jezeru in drugje v okolici. Nastanjeni so bili v zidanicah z vinskimi kletmi na območju, ki ga imenujejo Gornji breg. Z likovno kolonijo povezujejo likovno umetnost s kulturo pitja vin, prizadevajo pa si tudi za promocijo Prekmurja ter življenja in dela tukajšnjega prebivalstva.

dobrovnik, razstava
Jože Gabor
Razstava Vino-Art v Dobrovniku.

Franc Obal je dodal, da je okolica tudi tokrat imela velik vpliv na ustvarjalnost uveljavljenih likovnih umetnikov, tako, da je čutiti utrip in duh vinogradniške pokrajine in nižine pod njo. O delih  pomurskih likovnih ustvarjalcev, ki so ustvarjali na likovni koloniji, je med drugim povedal: »Delo Igorja Banfija iz cikla Hoja po vodi je stvaritev, ki korenini v značilnostih severnoevropskega ekspresivnega slikarstva. Slika Nikolaja Beera z naslovom Pred setvijo je njegova značilna podoba zemlje pred oranjem. Iskanje identitete je naslov dela Endreja Gönterja, sestavljenega iz štirih malih sličic z motiviko pomladi, poletja, jeseni in zime, naslikane na filcu, vinskem filtru. V skulpturi majhne dimenzije z naslovom Ležeča Ferenca Kiralyja je utelešen koncept visoke abstrakcije poznega modernizma kot zasnove ustvarjalnega procesa in ne posledice redukcije umetnosti.«

dobrovnik, razstava
Jože Gabor
Razstava Vino-Art v Dobrovniku.

razstava likovno-ustvarjanje DOBROVNIK