vestnik

Baška: Redna zaposlitev ravnatelja ni vzdržna

Timotej Milanov, 17. 2. 2021
Nataša Juhnov
Kot smo poročali pred kratkim, je upravni odbor oktobra lani razrešil dotedanjo ravnateljico Natašo Klepec.
Aktualno

Upravni odbor zavoda, ki ga je občina ustanovila na Hrvaškem za upravljanje počitniškega doma, za zdaj še ni objavil razpisa za ravnatelja.

Upravni odbor zavoda Dječje odmaralište Murska Sobota (Otroški počitniški dom Murska Sobota) še ni objavil razpisa za ravnatelja zavoda, ki je odgovoren za upravljanje počitniškega doma v lasti mestne občine v Baški na otoku Krku. Kot smo poročali pred kratkim, je upravni odbor oktobra lani razrešil dotedanjo ravnateljico Natašo Klepec, hkrati so jo odpustili pri Društvu prijateljev mladine Murska Sobota, kjer je bila formalno zaposlena v zvezi z vodenjem zavoda, ki ga je občina leta 2002 ustanovila na Hrvaškem. Trenutno funkcijo vršilca dolžnosti ravnatelja opravlja Bojan Nemec. Član upravnega odbora zavoda Goran Miloševič pojasnjuje, da bodo razpis za ravnatelja objavili takoj, »ko bodo na novo definirani pogoji za njegovo angažiranje in bodo nekoliko bolj jasne tudi okoliščine za izvedbo letovanj v prihodnjih sezonah«.

Baska-1024x613
Arhiv DPM
Razpis za novega ravnatelja počitniškega doma v Baški še ni bil objavljen. Foto Arhiv DPM

Kot še pojasnjuje Miloševič v odgovoru na naša vprašanja, je bila Klepčeva razrešena iz poslovno-ekonomskega razloga, saj se je po njegovih besedah obstoječi poslovni model izkazal za finančno nevzdržnega. »V letu 2019 je bila, kljub temu da ni bilo pandemije, v zaključnem računu izkazana izguba v višini dobrih 17 tisoč evrov, ob koncu sezone 2020 pa je ravnateljica poročala o tekoči izgubi v višini skoraj 32 tisoč evrov. Upravni odbor je že ob obravnavi poročila za leto 2019 opozarjal, da se morajo stroški pokrivati iz tekočega poslovanja, vendar se to ni zgodilo, zato se je tudi odločil za postopek razrešitve ravnateljice iz poslovno-ekonomskih razlogov.«

Klepčeva pravi, da v sklepih o razrešitvi z mesta ravnateljice in o odpovedi delovnega razmerja ni nikjer omenjeno leto 2019, ki ga zdaj navaja Miloševič. Kot je razvidno iz sklepa o razrešitvi, ki ga je podpisal predsednik upravnega odbora Darko Rudaš, je bil vzrok razrešitve v tem, da je DPM, kjer je bila Klepčeva kot ravnateljica zaposlena na podlagi pogodbe o poslovnem sodelovanju med zavodom in društvom iz leta 2004, lani ustvarilo premalo prihodkov, da bi imelo dovolj sredstev za njeno plačo. V obrazložitvi sklepa so še zapisali, da je zavod do konca sezone leta 2020, ko je na turistično sezono vplivala pandemija, ustvaril le 0,6 odstotka prihodkov v primerjavi z letom prej. A kot smo že poročali, je bila Klepčeva od marca lani na čakanju na delo.

»Pred objavo razpisa za ravnatelja je treba poslovni model racionalizirati in kandidatom za to funkcijo jasno predstaviti, pod kakšnimi pogoji bodo prevzeli funkcijo. Izkazalo se je namreč, da redna zaposlitev ravnatelja oziroma ravnateljice za 12 mesecev in polni delovni čas, izključno za dejavnost letovanj v Baški, ni vzdržna in tudi ni logična, saj se dejavnost v Baški izvaja sezonsko,« še piše Miloševič, sicer tudi mestni svetnik SD in soprog Lili Miloševič, ki je predsednica soboškega društva prijateljev mladine.

otroški-počitniški-dom bojan-nemec