vestnik

Refleks servis: Tik pred stečajem največje premoženje pristalo v rokah GMT

Rok Šavel, 14. 8. 2024
Rok Šavel
Nepremičnine v Obrtni ulici so lastnika zamenjale manj kot mesec dni pred pričetkom stečajnega postopka.
Aktualno

Stečajni upravitelj Franc Poglajen sodišče sedaj zaproša za urgentno izdajo sklepa k prodaji zalog in opreme, ki se nahaja v najetem objektu, saj bodo sicer stroški najemnine močno zajedli v stečajno maso.

Sredi julija je murskosoboško okrožno sodišče na predlog poslovodstva poslalo soboško družbo Refleks servis, ki se nahaja v Obrtni ulici, v stečaj. Kot nam je takrat pojasnil stečajni upravitelj Franc Poglajen, si je v času uvedbe stečajnega postopka v podjetju kruh služilo osem oseb, lastniki družbe - družina Krempl - pa so stečaj utemeljili s trajno nelikvidnostjo - prezadolženostjo.Glede na lansko bilanco je imela družba za dobrih 414 tisočakov kratkoročnih in za dobrih 721 tisočakov dolgoročnih obveznosti, v istem letu pa so v Refleks servisu obrnili okoli 1,5 milijona evrov in poslovno leto zaključili s slabimi 13 tisočaki dobička.


No, če je bilo takrat še videti, da bo v stečajni masi tudi nepremičnina oziroma proizvodne hale, s površino okoli 1300 kvadratnih metrov, na sedežu podjetja v Obrtni ulici 15, ki je sicer pod hipoteko zaradi 436 tisoč evrov težkega kredita pri NKBM, pa temu vendarle ni tako. Poglajen je namreč sedaj na pristojno sodišče naslovil predlog za izdajo sklepa k prodaji dolžnikovega premoženja, in sicer zalog ter opreme na način javne dražbe po izklicni ceni dobrih 50 tisočakov. Kot je navedel v predlogu, se vse zaloge in vsa oprema nahajajo v najetih štirih proizvodnih halah na naslovu sedeža stečajnega dolžnika."Nepremičnina z okoli 1.300 m2 je v lasti družbe GMT d.o.o., ki za najem zaračunava znesek 5.000,00 EUR mesečno. Predmetno premoženje je smiselno čim prej prodati, saj bodo sicer stroški najemnine močno zajedli v stečajno maso. Predlog prodaje je pripravljen tako, da vzpodbuja nakup premoženja v celoti, saj predlagam, da izklicna cena v višini likvidacijske vrednosti velja le za nakup premoženja v celoti. Ocenjujem, da bo ta način prodaje, v kolikor bo uspel, vsekakor za upnike ugodnejši," je obrazložil in sodišče zaprosil za urgentno obravnavo vloge oziroma sprejem sklepa o prodaji, da bi bili stroški najemnine čim nižji.



Kaj bode v oči? Družba GMT je bila kot lastnica nepremičnine v zemljiški knjigi zavedena šele 8. avgusta, kar je manj kot mesec dni od uvedbe stečajnega postopka, začetek učinkovanja vpisa in tudi začetek učinkovanja izbrisa družbe Refleks pa je datiran na 11. junija 2024. To je torej dan, ko je bil podan predlog za vpis v zemljiško knjigo in od takrat dalje vpis pravno učinkuje, čeprav je bil izveden skoraj dva meseca pozneje. Glede na to, da je lastninska pravica pogojena s vpisom v zemljiško knjigo, je moč sklepati, da so Kremplovi največje premoženje družbe odprodali manj kot mesec dni pred pričetkom stečajnega postopka, ki se je pričel 10. julija 2024. Verjetno ni treba posebej poudarjati, da je prodaja premoženja tik pred stečajem najmanj sporna oziroma celo potencialno kaznivo dejanje, v kolikor je dokazano oškodovanje upnikov.

refleks-servis stečajni-postopek GMT premoženje