vestnik

(VOLITVE) Bezenšek odstopil od kandidature. So vzrok grožnje in pritiski?

STA, 3. 10. 2022
STA
Glasbenik Gregor Bezenšek
Aktualno

Glasbenik Gregor Bezenšek, ki je vložil kandidaturo za predsednika republike, se je odločil, da od kandidature odstopi, so sporočili iz njegovega volilnega štaba. Kot je dejal, se nanj zaradi kandidature zgrinjajo "izjemni pritiski, sovražna sporočila in grožnje". Kakšne, ni želel pojasnjevati, v volilnem štabu pa napovedujejo, da bodo po potrebi ukrepali tudi preko uradnih institucij.

"Močno obsojam in odločno nasprotujem kakršnemu koli sovražnemu govoru in kakršni koli agresiji," je v izjavi za medije po umiku soglasja h kandidaturi dejal Bezenšek. Predvsem v zadnjem tednu je bil, kot je še pojasnil, deležen agresivnih in neposrednih groženj, na tem mestu pa je zanj "meja jasno in glasno prekoračena".

"Doma imam ženo, hčerko in trimesečnega sina in nikakor ne morem dovoliti, da se sovraštvo na kakršenkoli način vmeša v pore našega družinskega življenja, zato sem sprejel odločitev, da odstopam od kandidature za predsednika," je še dodal Bezenšek, ki je sicer danes na Državno volilno komisijo (DVK) prišel v spremstvu varnostnikov.

Bezenšek je bil prvi kandidat, ki je uradno vložil kandidaturo za predsednika republike, 13. septembra. Kot neodvisnega kandidata ga je podprlo 5673 volivcev. Državna volilna komisija (DVK) je njegovo kandidaturo že potrdila, sedaj pa se je odločil, da soglasje h kandidaturi umakne. Po pojasnili DVK gre doslej za prvi primer, ko je kandidat umaknil soglasje k že potrjeni kandidaturi.

Rok za umik soglasja h kandidatur za predsednika republike se sicer izteče danes, DVK pa bo v torek še opravila žreb vrstnega reda kandidatur, kot bo zapisan na glasovnici.

Kot kaže, bodo tako volivci 23. oktobra v prvem krogu predsedniških volitev izbirali med sedmimi kandidati: poslancem NSi Janezom Ciglerjem Kraljem, kočevskim županom in kandidatom Vesne Vladimirjem Prebiličem, poslancem SDS, ki sicer kandidira s podpisi volivcev Anžetom Logarjem, pravnico Natašo Pirc Musar, poslancem Levice Miho Kordišem, evropskim poslancem, sicer skupnim kandidatom SD in Gibanja Svoboda, Milanom Brglezom in ginekologinjo, kandidatko Resni.ce Sabino Senčar.

predsednik-države bezenšek volitve
Kaj zdaj berejo drugi