vestnik

(RIDE GORIČKO) Na kolesih lahko turisti spoznavajo lepote pokrajine ter gostinsko ponudbo

Damjana Nemeš, 16. 5. 2024
Ride Goričko
Kolesarska vodnika ponujata tudi »teambuildinge«, v katere je vključena dodatna ponudba, pri tem se povežeta z lokalnimi ponudniki prenočišč, vinskih kleti, gostišč.
Aktualno

Stranke niso tipični kolesarski turisti, ampak turisti, ki želijo svoj oddih popestriti s kolesarjenjem.

Pred štirimi leti je zaživela turistična agencija Ride Goričko s sedežem v Večeslavcih, ki zagotavlja varno in strokovno kolesarsko vodenje za individualne goste ter manjše ali večje skupine po Pomurju. Agencijo vodita Peter Gomboc in Jure Kljajić, ki sta tudi njena ustanovitelja. »Ideja, da bi v Pomurju razvila tovrsten kolesarski turizem, je v naju tlela že dolgo. S prijatelji smo namreč prekolesarili dobršen del regije, odkrili številne skrite kotičke in zanimive poti, pri tem pa razmišljali, zakaj tega ne ponudimo turistom. V turizmu je ob poplavi ponudbe težko začeti nekaj na novo, vendar pri nas takšne ponudbe še ni bilo, zato sva imela dodaten razlog, da se podava na to pot,« pravi Peter Gomboc. 

ride-goričko, kolesarjenje, kolesarstvo, turizem
Ride Goričko
Agencija ne ponuja cestnega kolesarjenja, ampak le gorsko, temu so prilagojene tudi kolesarske ture.

V začetku sta s Kljajićem organizirala vodene kolesarske ture predvsem za individualne goste in pare, pa tudi skupine do nekaj oseb, sedaj v večji meri ponujata vodenja za organizirane večje skupine. Če se gostje odločijo, da bodo pri njiju najeli kolesa, lahko vodita skupino do 30 oseb, sicer vodita tudi večje skupine. »Imava deset električnih koles, preostala, ki so navadna kolesa, si izposodiva. Res pa je, da je čedalje večje povpraševanje po električnih kolesih,« pove Gomboc.

ride-goričko, kolesarjenje, kolesarstvo, turizem
Ride Goričko
Turistična agencija Ride Goričko.


Pet poti

Njune stranke niso tipični kolesarski turisti, ampak turisti, ki želijo svoj oddih popestriti s kolesarjenjem. Agencija ponuja gorsko kolesarjenje, temu so prilagojene tudi kolesarske ture. V stalni ponudbi imata pet krožnih tras, ki potekajo po javnih in legalnih poteh v naravi. Prva trasa poteka ob reki Muri. Njeno izhodišče je pri Expanu v Murski Soboti, od koder se kolesari do Otoka ljubezni v Ižakovcih, od tam do broda v Krogu, nato pa skozi Dokležovje nazaj v Mursko Soboto. Druga pot poteka po Goričkem, začenja se v Mačkovcih pri Marofu, od koder se kolesarji podajo do Otovec in ob nekdanji železni zavesi do čepinske stražnice. Od tam jih pot vodi do Adrijanec in Gornjih Petrovec ter ob železniški progi nazaj na izhodiščno točko.

Pri strankah je najbolj priljubljena pot z graščakom, ki se začenja pri Gradu. Kolesarji si najprej ogledajo grad, nato se podajo do kamnoloma, od tam kolesarijo naprej do tromeje, kjer se lahko po želji zapeljejo tudi po eni od prog v kolesarskem parku. Od tam se povzpnejo na Tromejnik, potem pa po grebenu kolesarijo do Sotinskega brega, od koder se spustijo v dolino do vrelca v Nuskovi. Od tam se skozi Kruplivnik odpravijo na izhodiščno točko. Četrta in peta kolesarska tura se začenjata v Moravskih Toplicah. Ena pot vodi skozi Bokrače do Križevec in naprej do Domanjševec, nato pa skozi gozd do Bogojine in nazaj v Moravske Toplice, druga pa proti Tešanovcem do Vučje Gomile in Sela ter naprej proti Bukovniškemu jezeru in skozi Filovce do začetne točke. Dolžina vseh poti je od 35 do 50 kilometrov.

ride-goričko, kolesarjenje, kolesarstvo, turizem
Ride Goričko
Najbolj priljubljena je pot z graščakom, na kateri se udeleženci s kolesi povzpnejo tudi na najvišji pomurski vrh.

Od počitnic do orientacijskega kolesarjenja

Poleg naštetega ponujata kolesarska vodnika tudi »teambuildinge«, v katere je vključena dodatna ponudba, pri tem se povežeta z lokalnimi ponudniki prenočišč, vinskih kleti, gostišč. »Vsem gostom želiva ponuditi nekaj več,« pove Peter Gomboc, ki našteje še nekaj novosti, s katerimi nameravata obogatiti ponudbo. Poleg tako imenovanih kolesarskih počitnic, pri katerih za goste v večdnevnem paketu poleg kolesarjenja uredita še na primer kopanje v termah, degustacije in druge aktivnosti, bosta letos v redno ponudbo dodala orientacijsko kolesarjenje.

ride-goričko, kolesarjenje, kolesarstvo, turizem
Ride Goričko
Turistična agencija Ride Goričko.


To ni vodeno, ampak so udeleženci razdeljeni v več manjših skupin, nato pa morajo reševati dodeljene naloge. Gre za neke vrste tekmovanje, kdo najhitreje opravi zadano in pride do cilja. Sodelovati sta začela tudi s tujimi agencijami, z eno od teh pripravljata enotedenske pakete za skupine do osem ljudi. Ponujata tudi organizacijo pohodov in »bus« ture. Gre za kulinarična doživetja, na katerih potniki uživajo v degustacijah lokalne hrane in pijače. Razvila sta tudi brezplačno aplikacijo, ki je namenjena temu, da si turist sam načrtuje kolesarske poti po Pomurju.

ride-goričko kolesarstvo pomurje turizem