vestnik

RIS Dvorec Rakičan bo reševala Tatjana Buzeti, ki verjame v potencial javnega zavoda

Rok Šavel, 28. 11. 2023
Foto:jure Zauneker
Buzetijeva pravi, da izziva ne bi sprejela, če ne bi verjela, da je situacija rešljiva.
Aktualno

Nekdanja državna sekretarka je bila ob odhodu Roberta Celca imenovana za vršilko dolžnosti direktorice javnega zavoda Raziskovalno izobraževalno središče (RIS) Dvorec Rakičan.

Z današnjim dnem je Robertu Celcu, ki je na seji sveta zavoda 10. novembra podal odstopno izjavo, prenehala direktorska funkcija v javnem zavodu RIS Dvorec Rakičan. S tem se je tudi uradno končala desetletna era rakičanskega graščaka, kot so mu nadeli vzdevek njegovi politični nasprotniki. Celec, ki je politično pot začel kot mladi up soboške SDS, je sicer relativno uspešno krmaril v lokalni gospodarsko-politični sferi. Po sporu z vodstvom regijske koordinacije SDS je izstopil iz stranke in se v nadaljevanju vključil v zmagovalno SMC, v zadnji Janševi vladi bil celo kandidat za ministra, a nato postal "le" nadzornik v Holdingu Slovenske elektrarne, po razpadu stranku pa je preveslal še k novi zmagoviti stranki, h Gibanju Svoboda. Strankarsko manevriranje ga na koncu vendarle ni rešilo.

V njegovem obdobju na čelu RIS-a je javni zavod uspešno transformiral v pomembnega igralca na projektnem področju, ki je bliskovito pridobival evropski denar, s čimer si je skozi tržni del poslovanja zagotovil relativno finančno samozadostnost. Toda očitno nevzdržen modus operandi, pri katerem naj bi Celec vse pogosteje šel čez mejo dopustnega in dovoljenega, s tiho podporo sveta zavoda in ustanoviteljice, soboške občine, ki je mižala na eno, če ne na kar obe očesi, se je letos dokončno zrušil. Pod lupo kriminalistov, evropskih in državnih institucij ter ne nazadnje tudi mestne občine z novim županom Damjanom Anželjem in mestnega sveta, ki je podal zeleno luč za njegovo glavo, se je pred nameravano razrešitvijo umaknil sam.


Razpis po novem letu


Velikanski izziv pri sanaciji stanja v javnem zavodu bo padel na pleča Tatjane Buzeti, ki jo je svet zavoda na današnji seji imenoval za vršilko dolžnosti direktorice, v nadaljevanju pa naj bi imela tudi največ možnosti za poln direktorski mandat. Kot nam je potrdila predsednica sveta zavoda Petra Cajnko, so ji ob imenovanju naložili oziroma predlagali tudi kar nekaj aktivnosti, ki naj bi jih izvedla v naslednjih dneh.



Med drugim da Celca, ki je sicer brez direktorske funkcije, a mu pogodba o zaposlitvi poteče čez en mesec, v času odpovednega roka napoti na letni dopust, da pristopi k menjavi ključavnic na vratih ključnih pisarn, vzpostavi evidenco ključev in žigov in preveri statut javnega zavoda, če je imel zdaj že bivši direktor sploh pristojnosti za sklenitev določenih poslov. Ravno tako bodo mestno občino zaprosili, da izvede revizijo vseh pogodb, ki jih je javni zavod izvedel od 1. aprila do danes, preverbo stroškov ter prihodkov prireditve Noč čarovnic in ali so bila za nabavo storitev in materialov izvedena javna naročila. Razpis za direktorja bo objavljen po novoletnih praznikih, 3. januarja, potencialni kandidati pa bodo imeli 14 dni časa za prijavo.

Ima polno zaupanje župana


Buzetijeva je diplomirala na področju biotehnologije in končala specializacijo s področja mednarodnega managementa ter ima bogate strokovne in mednarodne kompetence, saj lahko v njenem življenjepisu najdemo med drugim vodenje Centra za zdravje in razvoj v Murski Soboti, direktorata za dolgotrajno oskrbo na ministrstvu za zdravje in strokovno delovanje v okviru Svetovne zdravstvene organizacije v Benetkah. V času kmetijske ministrice Irene Šinko med julijem 2022 in do njene razrešitve oktobra 2023 je bila državna sekretarka na kmetijskem ministrstvu, v lokalnem okolju pa je znana tudi po posestvu Vidov brejg v Fokovcih. Čeprav je med možnimi kandidati za začasnega "gasilca" po Celčevem odhodu krožilo več imen, pri čemer se je najbolj preigravala možnost notranje rešitve, pa se je že pred dnevi kot največja favoritka pojavila trenutno prosta Buzetijeva, ki je za naskok v RIS dobila blagoslov soboškega župana Anželja. Ta nam je potrdil, da uživa njegovo polno zaupanje, saj se je z njo večkrat sestal in sta našla skupne točke pri viziji reševanja in nadaljnjega razvoja RIS-a.

damjan-anželj, moms, župan-murska-sobota
Jure Kljajić
Murskosoboški župan Damjan Anželj verjame, da je Tatjana Buzeti oseba, ki bo sposobna stvari v javnem zavodu postaviti na svoje mesto.

"V tem trenutku bi glede na njene dosedanje izkušnje težko našli bolj kompetentno osebo. Res je, da bo potem še javni razpis in bomo videli, kdo se bo odločil za kandidaturo, a menim, da je Tatjana dober izbor in je sposobna stvari postaviti na svoje mesto," je za Vestnik.si dejal soboški župan.

Buzeti: "Situacija je rešljiva"

Pred Buzetijevo je tako najprej primopredaja poslov in seznanitev s finančnim in materialnim stanjem javnega zavoda, po kateri lahko upa, da ne bo iz omare skočil še kakšen večji okostnjak iz Celčevega obdobja, nato pa sledi tudi pogajanje z ministrom Aleksandrom Jevškom za odblokado že odobrenih projektov. Po zamenjavi vodstva v javnem zavodu je tudi za pričakovati, da bo Anželj na dnevni red ene izmed naslednjih sej mestnega sveta le uvrstil podajo soglasja za novo potrebno zadolževanje RIS-a v zvezi s predfinanciranjem enega izmed odobrenih projektov javnega zavoda. V vsakem primeru Buzetijevo v novi vlogi čaka veliko dela. Kot nam je naslednica Celca povedala v prvi izjavi, je izziv sprejela, ker verjame v potencial RIS-a, saj je bilo veliko dobrega že storjenega, zato je te stvari potrebno nadgraditi in voditi še naprej.

"Ob primopredaji bomo videli, katere so tiste odprte zadeve in se bomo s sodelavci takoj lotili priprave načrta, kako kritične zadeve sanirati," je dejala novopečena vršilka dolžnosti in poudarila, da se tega ne bi lotila, če ne bi verjela, da je situacija v RIS-u rešljiva. "Vseeno je tukaj neka infrastruktura in dobra ekipa ljudi, ravno tako so utečene dejavnosti, ki se uspešno izvajajo" je podčrtala za naš spletni portal. 

ris-dvorec-rakičan svet-zavoda tatjana-buzeti robert-celec