vestnik

(RIS Dvorec Rakičan) Na kocki ni več samo usoda direktorja

Rok Šavel, 19. 10. 2023
Vestnik.si
Hišne preiskave, ki so se junija zvrstile v rakičanskem dvorcu in na domu direktorja, so le vrh ledene gore, saj dogajanje skoraj vsakodnevno dobiva nove razsežnosti.
Aktualno

Razreševanje Roberta Celca dobilo nepričakovan pospešek, a zaradi goljufije bi lahko bil ogrožen tudi obstoj javnega zavoda.

Svetniki Mestne občine Murska Sobota bi se po prvotnih načrtih na zadnji seji morali zgolj seznaniti s poročilom o opravljeni izredni notranji reviziji poslovanja javnega zavoda Raziskovalno-izobraževalno središče (RIS) Dvorec Rakičan v letu 2022. Poročilo prinaša, kot smo prvi poročali še pred obravnavo v mestnem svetu, številne ugotovitve o nepravilnostih pri poslovanju javnega zavoda, ki ga vodi Robert Celec. Na pobudo župana Damjana Anželja, ki se je pri predlogu skliceval tudi na naša najnovejša razkritja, pa je mestni svet sprejel dodaten, veliko bolj usoden sklep za direktorja Roberta Celca, ki mu z vseh strani gori pod petami.



Tik pred sejo mestnega sveta smo na spletnem portalu Vestnik.si razkrili, da RIS Dvorec Rakičan do konca leta 2027 ne sme sodelovati na razpisih v programih Evropske unije Erasmus, ob tem pa mora vrniti še dobrih 20 tisoč evrov pridobljenih nepovratnih sredstev. V nacionalni agenciji Movit so namreč v postopku podrobnejšega pregleda projekta Romano Drom Erasmus+ Mladi v akciji ugotovili, da je RIS Dvorec Rakičan ponaredil seznam pristnosti za projektne aktivnosti. 

»Glede na vse povedano v reviziji in glede na novo dejstvo, ki se je danes pojavilo v medijih, predlagam mestnemu svetu, da k sklepu o seznanitvi z revizijskim poročilom sprejmemo tudi sklep, da dajemo predhodno soglasje za razrešitev direktorja,« je tako presenetil Anželj. Mestni svet je županovemu predlogu sledil. Za soglasje k razrešitvi Celca je glasovalo 19 svetnikov, trije so se vzdržali. 

Seja sveta zavoda 30. oktobra 

Še preden bi svet zavoda zaprosil za soglasje k razrešitvi Celca, je mestni svet to soglasje že podelil, česar formalno statut raziskovalno-izobraževalnega središča ne predvideva. Določa namreč, da svet javnega zavoda pred sprejemom sklepa o razrešitvi pridobi predhodno soglasje ustanovitelja, seznani direktorja z razlogi za razrešitev, ki so tudi taksativno navedeni, in mu da mesec dni časa, da se o razlogih izjasni. Morebitno lovljenje postopkovnih napak pri sagi o razreševanju direktorja RIS tako znova ni izključeno.

Da bo Celec izpodbijal svoj odpoklic, je sedaj že jasno, saj pravi, da se že od začetka postopka njegove razrešitve aktivnosti izvajajo brez njegove prisotnosti in tako tudi tokrat ni bil vabljen na sejo mestnega sveta. »Kot da ne bi želeli slišati druge plati. Statut javnega zavoda jasno določa postopek razrešitve in sklep, ki sem ga prebral v medijih, gotovo ni v skladu z navedenim postopkom,« je prepričan direktor Dvorca Rakičan. Anželj je pred pobudo o sprejetju predhodnega soglasja k razrešitvi direktorja navedel tudi, da imajo težavo pri sklicu konstitutivne seje sveta zavoda, saj jo mora sklicati direktor, ta pa je bolniško odsoten.

Spomnimo, da je bila prejšnja sestava sveta zavoda ravno zaradi domnevne neodzivnosti zamenjana. Seja naj bi bila na sporedu šele 30. oktobra, na zadnji dan tradicionalne prireditve Ples - noč čarovic, ki jo prireja RIS Dvorec Rakičan pod okriljem Celca. Direktor zatrjuje, da je ustanovitveno sejo sklical v skladu s statutom, in pri tem upa, da mu bo vsaj svet zavoda v novi sestavi dal priložnost, da pojasni ugotovitve revizije in da pripravijo odzivno poročilo. Kot poudarja, se z nekaterimi ugotovitvami revizije ne strinja, kar mu potrjuje tudi pridobljeno mnenje ministrstva za javno upravo, ki je bilo poslano mestni občini, a mestni svetniki z njim niso bili seznanjeni. »Ne spomnim se, da bi bila revizija obravnavana na seji mestnega sveta, ne da bi se počakalo na odzivno poročilo, kar spet kaže na to, da druge strani ne želijo slišati,« poudari Celec.

To pa ne pojasnjuje kopice drugih nepravilnosti, ki so večinoma tudi del obsežne kriminalistične preiskave, povrhu pa si je Celec zaradi goljufije v škodo Evropske unije na glavo nakopal še evropske institucije. Kot so nam namreč potrdili v nacionalni agenciji Movit, so skladno s predpisanimi postopki o zadevi obvestili Evropsko komisijo, ki je nato ustrezno ukrepala dalje.

dvorec-rakičan, pustovanje
Niko Časar
Bo Robert Celec morda celo zadnji direktor javnega zavoda RIS Dvorec Rakičan?

Nadzor nad vsemi projekti 

Javni zavod Raziskovalno-izobraževalno središče Dvorec Rakičan je bil že v preteklosti uspešen na razpisih v okviru programov Erasmus+. In ne samo javni zavod. Na tovrstnih programih EU so bili uspešni tudi nekateri zasebni zavodi in društva, ki so tako ali drugače povezani z javnim zavodom oziroma njegovim direktorjem. Tudi v reviziji poslovanja javnega zavoda so bile ugotovljene nenavadne transakcije za izvedbo mladinske izmenjave, pri katerih je revizorka opozorila na tveganje prelivanja finančnih sredstev med javnim zavodom in različnimi društvi ter zasebnimi zavodi, ki so povezani z direktorjem. V nacionalni agenciji Movit so nam potrdili, da bodo zaradi ugotovljenih nepravilnosti uvedli izredni nadzor nad vsemi preteklimi projekti javnega zavoda.



Občina pred težkimi odločitvami


Tako je precej realen scenarij, da bo RIS zaradi goljufije povsem odrezan od kandidiranja za evropska sredstva, kar bi bil hud udarec za javni zavod, ki je pregovorno uspešen na tovrstnih razpisih. Nedavno je tako uspel v okviru javnih razpisov Interreg s tremi projekti v skupni vrednosti okoli 2,5 milijona evrov, kjer je vodilni partner. Ob tem že od maja čaka na soglasje mestnega sveta za novo zadolževanje, že šesto v zadnjih petih letih, za financiranje projekta BIM4CE iz programa Interreg Central Europe.

Mestna občina je tako v hudih škripcih, kaj storiti, saj bo RIS za izvedbo projektov potreboval kreditiranje, po drugi strani pa so bile v reviziji odkrite nepravilnosti tudi pri zadolževanju javnega zavoda in zaznane likvidnostne težave pri vračanju posojil. Vse to so vprašanja, ki bodo morda terjala tudi boleče odgovore v obliki likvidacije raziskovalno-izobraževalnega središča in neko novo, neobremenjeno zgodbo. Odgovori bodo verjetno še najbolj zanimali 40 zaposlenih v javnem zavodu, pri čemer jih ima več kot polovica pogodbo za nedoločen čas. 

damjan-anželj, moms, župan-murska-sobota
Jure Kljajić
Damjan Anželj zaradi dogajanja v RIS-u zagotovo nima mirnega spanca.

Upe polagajo v nov svet zavoda


V mestni občini, ustanoviteljici RIS-a, poudarjajo, da skladno z odlokom za obveznosti javnega zavoda subsidiarno odgovarja ustanovitelj do višine sredstev, ki se v tekočem letu zagotavljajo iz proračuna ustanovitelja za delovanje javnega zavoda. Občina tako ne odgovarja za obveznosti javnega zavoda iz naslova drugih dejavnosti, ki jih javnih zavod opravlja za druge naročnike. »Mestna občina bo torej za delovanje javnega zavoda namenila toliko sredstev, kot bo to zajeto v veljavnem proračunu občine. Javni zavod se bo tudi v prihodnje lahko zadolževal le v okvirih, kot bo s tem soglašal mestni svet s predhodno podajo soglasja k zadolžitvam,« pojasnjujejo v mestni upravi in dodajajo, da RIS v tem času še redno in tekoče posluje ter izvaja vse dejavnosti, ki so začrtane z letnim planom, zato je po njihovem prepričanju preuranjeno ocenjevati situacijo kot takšno, da vodi zavod k prenehanju delovanja. »Mestna občina Murska Sobota bo kot ustanoviteljica storila vse, da zavod nadaljuje z delom na področjih razvoja turizma in socialnih programih, kjer je izjemno uspešen. Notranja revizija poslovanja je sicer dejansko ugotovila zaskrbljujoče nepravilnosti, prav zaradi tega pa je tudi izredno pomembno, da v zavodu čim prej prične delovati nov svet zavoda, ki se mora na ugotovitve notranje revizije ustrezno odzvati in ukrepati,« še odgovarjajo v upravi soboške občine. 

ris-dvorec-rakičan robert-celec razreševanje svet-zavoda mestna-občina-murska-sobota