vestnik

Robert Celec po vnaprejšnji zeleni luči za njegovo razrešitev: "Druge strani se ne želi slišati"

Rok Šavel, 13. 10. 2023
Aleš Cipot
"Ne spomnim se, da bi revizija bila obravnavana na seji mestnega sveta, brez da bi se počakalo na odzivno poročilo," pravi Robert Celec, za katerega so na minuli seji mestni svetniki dali predhodno soglasje za razrešitev s položaja direktorja RIS Dvorec Rakičan.
Aktualno

Direktor RIS Dvorec Rakičan meni, da se aktivnosti v zvezi z njegovo razrešitvijo izvajajo brez njegove prisotnosti in v neskladju s statutom.

Saga okoli majavega stolčka Roberta Celca, direktorja javnega zavoda RIS Dvorec Rakičan je na minuli seji mestnega sveta dobila nepričakovan pospešek. Murskosobški župan Damjan Anželj je namreč ob seznanitvi mestnega sveta z ugotovitvami za javni zavod in Celca obremenilnega revizijskega poročila predlagal še, da mestni svet poda predhodno soglasje k njegovi razrešitvi. To je utemeljil tudi na našem razkritju, da RIS Dvorec Rakičan do konca leta 2027 zaradi goljufije ne sme sodelovati na razpisih v EU programih Erasmus+, ob tem pa mora še vrniti dobrih 20 tisoč evrov pridobljenih nepovratnih sredstev. Svetniki so predhodno soglasje k razrešitvi tudi podali, čeprav se nov svet zavoda sploh še ni sestal, da bi, kot veleva statut javnega zavoda, za soglasje za razrešitev direktorja zaprosil.


Pri novem svetu zavoda upa na priložnost za zagovor



Spomnimo, da prejšnji svet zavoda oziroma njegov predsednik Jožef Varga ni sklical seje sveta zavoda na poziv mestne občine, zato je mestni svet zamenjal kar vse svoje člane sveta zavoda in imenoval nove, toda ta manever očitno ni bil preveč uspešen. Konstitutivno sejo sveta zavoda namreč skliče direktor, ki pa seveda, glede na to, da naj bi imel nov svet zavoda nalogo dokončati delo prejšnjega - razrešiti direktorja, sam ne bo podpisal svoje sodbe. Celec, ki je v bolniškem staležu, je tako sejo sveta zavoda sklical šele za 30. oktober, ob zaključku tradicionalne prireditve Ples – noč čarovnic, ki poteka pod njegovim okriljem. Da bi celoten postopek zaradi nevzdržnega stanja v javnem zavodu in predvsem zaradi pritiska na Celca v obliki kriminalistične preiskave, revizijskega poročila in ugotovljene goljufije pri evropskem projektu, kar ima lahko še precej hude posledice za RIS, nekoliko pospešil, je soboški župan tako na nek način, sicer po svoje upravičeno in razumljivo, vzel stvari v svoje roke. Kot smo pa že poročali, pa se poraja vprašanje, ali je sklep, ki so ga izglasovali mestni svetniki iz vseh svetniških skupin, pravno vzdržen in ne bo predmet izpodbijanj. Statut namreč določa, da direktorja imenuje in razrešuje svet javnega zavoda, s soglasjem ustanovitelja, pri čemer natančno določa tudi razloge, zaradi katerih je lahko direktor razrešen pred iztekom mandata. Ravno tako statut določa, da mora svet javnega zavoda pred sprejemom sklepa o razrešitvi pridobiti predhodno soglasje ustanovitelja, seznaniti direktorja z razlogi za razrešitev in mu dati mesec dni časa, da se o razlogih izjasni.



Na to se pričakovano sklicuje tudi Celec, ki pravi, da se že od samega začetka postopka njegove razrešitve aktivnosti izvajajo brez njegove prisotnosti in tako tudi tokrat ni bil vabljen na sejo mestnega sveta. "Kot, da ne bi želeli slišati druge plati. Statut javnega zavoda jasno določa postopek razrešitve in sklep, ki sem ga prebral v medijih, zagotovo ni v skladu z navedenim postopkom," ocenjuje direktor RIS-a, ki pojasnjuje, da je ustanovitveno sejo sveta zavoda sklical v skladu s statutom in pri tem upa, da mu bo vsaj novi svet zavoda dal možnost, da pojasni ugotovitve revizije in da pripravijo odzivno poročilo revidiranca. " Z vsemi ugotovitvami revizije se namreč zagotovo ne strinjam, kar mi potrjuje med drugim tudi mnenje ministrstva za javno upravo, ki je bilo posredovano na Mestno občino Murska Sobota. Iz javno objavljenega gradiva za sejo mestnega sveta je razvidno, da mestni svetniki s tem mnenjem niso bili seznanjeni. Ne spomnim se, da bi revizija bila obravnavana na seji mestnega sveta, brez da bi se počakalo na odzivno poročilo, kar spet kaže na to, da se druge strani ne želi slišati," je še dejal Celec v odzivu za naš medij.

robert-celec ris-dvorec-rakičan mestna-občina-murska-sobota razrešitev