vestnik

Ročne avtopralnice nekoliko odžirajo promet, razlika pa je v kakovosti

I.B., 3. 3. 2020
Nataša Juhnov
V avtopralnici delata dva zaposlena, postopek pranja enega vozila, od oplaknjenja do končnega brisanja, traja do pet minut.
Aktualno

Slovenci smo ljubitelji osebnih vozil in se z njimi tudi radi kitimo, saj nam pomenijo statusni simbol. Da imamo radi vozila, dokazuje tudi njihovo število. Konec leta 2018 je bilo v Sloveniji registriranih 1.569.000 cestnih vozil. K temu, da avto čim dlje ohranimo, pripomore tudi redna in predvsem pravilna nega. Sploh v hladnejših mesecih, ko so ceste posipane s soljo in peskom.

O tem, kako pravilno skrbeti za vozilo in ga negovati, smo se pogovarjali z Leonido Horvat Letonja in Tamaro Horvat iz murskosoboškega Avtocentra Horvat. Prva je pred slabima dvema letoma, ko se je upokojila, vodenje družinskega podjetja prepustila hčerki. Znano je, da imajo avtopralnice v zimskih mesecih razmeroma več strank, saj ljudje avtomobilov takrat ne perejo doma ali v zunanjih pralnicah. »Mi lahko avto operemo tudi pri zelo nizkih temperaturah,« eno od prednosti navede Horvatova in doda, da se dnevno število pranj giblje od 30 do 70, pridejo pa tudi dnevi, ko operejo do 130 vozil in več. Sogovornici pravita, da je avto v obdobju, ko so ceste soljene, dobro oprati tedensko z močnim talnim pranjem, kajti sol povzroča rjavenje podvozja in drugih delov vozila. Če pa je vreme lepo in suho, je avtomobil priporočljivo oprati na tri do štiri tedne. Pri tem ne smemo pozabiti na notranje čiščenje, saj se prah nabira v manjših režah in ga je sčasoma težko odstraniti.

avtopralnica-horvat, tamara-horvat, direktorica
Nataša Juhnov
Tamara Horvat je vodenje družinskega podjetja prevzela pred slabima dvema letoma. V ponudbo se trudi vnesti nekaj novih storitev.


Bolj občutljivi sta črna in rdeča barva
V zadnjih letih so se tudi v Pomurju množično razširile ročne avtopralnice, kjer svoje avte pere ogromno lastnikov. Sogovornici prednosti prave avtopralne steze vidita v tem, da ni dolgih čakalnih dob in da je storitev opravljena hitro in kakovostno. »Mi imamo stezo, na kateri so lahko naenkrat tri vozila, tako da od začetka do konca pranja mine dobrih pet minut,« pove Horvat Letonjeva, ki je podjetje vodila okrog 30 let, začela pa še v času, ko v tej dejavnosti v Sloveniji ni bilo žensk. Poudarjata še možnost izbire različnih programov, ki lahko vključujejo tudi zaščitno voskanje in talno pranje z visokim tlakom. Za pranje vozil uporabljajo ekološko neoporečna kemična sredstva. Veliko je odvisno tudi od količine porabljene vode. Pri enem pranju v avtopralnici se porabi od 500 do 600 litrov vode na vozilo, od tega je poraba čiste vode 20-odstotna, reciklirane pa 80-odstotna. To je pomembno zato, ker je avtomobil temeljiteje opran, manjša pa je tudi možnost, da krtače poškodujejo površino vozila. Za primerjavo, v ročni avtopralnici se na pranje porabi do 120 litrov.

avtopralnica-horvat, pranje-avta, avtomobilizem
Nataša Juhnov
V avtopralnici so v uporabi polietilenske ščetine, pri enem pranju se porabi od 500 do 600 litrov vode.

Pri pranju se uporabljajo polietilenske ščetine, ki jih v avtopralnici menjujejo po potrebi. »Obraba je seveda odvisna od števila pranj, ima pa vsaka krtača neko življenjsko dobo,« pravi dolgoletna direktorica. Nekateri posamezniki so, sploh pri novih avtomobilih, nekoliko v dvomih, ali peljati vozilo v avtopralnico, da se ne bi poškodoval lak. Izkušnje kažejo, tako sogovornici, da pretirana skrb ni potrebna, ker si lahko veliko več škode naredimo doma. »V gobicah, s katerimi peremo, se nabirajo prah in drobni kamenčki, ki jih s prostim očesom ne vidimo. Ko s to gobico krožimo po površini avtomobila, ga lahko poškodujemo, ostanejo pa tudi lise.« S tem ko se porabi večja količina vode, se zmanjšuje tudi možnost mehanskih poškodb. Sušilniki, ki se uporabljajo v avtopralnici, pa z močjo tudi izpihajo ostanke prahu in soli. Je pa splošno znano, da so nekoliko bolj občutljivi avtomobili rdeče in črne barve.


Spomladi je navadno več gneče
Pomemben vidik pri pranju avtomobila je tudi sušenje. »Poleg tega da se avtomobil na naši stezi posuši, ga vsakič tudi celega pobrišemo, tudi okrog vrat in prtljažnika. Mi smo to začeli uvajati in naše stranke so tega vajene. Razlika med domačimi in tujimi strankami je, da domača stranka pripelje ven, se ustavi in čaka, da se avtomobil še pobriše, medtem ko tujec, takoj ko se odprejo vrata, odpelje,« pripoveduje Leonida Horvat Letonja.

avtopralnica-horvat, pranje-avta, avtomobilizem
Nataša Juhnov
V avtopralnici avtomobil po pranju tudi pobrišejo.

Z razmahom ročnih avtopralnic je povezan tudi padec števila obiskov avtopralnice. Pravita, da je pranj nekoliko manj, kljub vsemu pa ostajajo redne stranke, ki na temeljito čiščenje pripeljejo avtomobil vsaj enkrat mesečno. Vse več strank se odloča za globinsko nego notranjosti vozila, predvsem po dopustih, ko prihajajo z morja in se v avtomobilske sedeže zažre morska sol. »Takrat je treba temeljito očistiti tudi zunanjost vozila, saj so vse prevečkrat na njih vidne posledice smole borovcev,« pojasnjujeta in dodajata, da pri njih odstranjujejo tudi katran in zračno rjo. Cene različnih programov pranja so pri njih od šest evrov navzgor. Sogovornici menita, da je to v primerjavi z drugimi slovenskimi mesti precej ugodno, vendar cen v kratkem ne nameravajo dvigovati, saj si želijo, da so storitve dostopne vsem strankam. Potem ko je vodenje prevzela Tamara Horvat, so uvedli tudi nekaj novosti, med drugim globinsko čiščenje preprog, otroških sedežev in notranjo nego vozila. Strankam želijo zagotoviti prijeten in korekten odnos, saj je to ključno, da se vračajo. Nekoliko večji naval v avtopralnici pričakujejo spomladi, saj si takrat veliko ljudi da avtomobil očistiti znotraj in zunaj.

avtopralnica pranje-avtomobilov avtocenter-horvat