vestnik

Rokavice ob obisku trgovine niso več potrebne

STA, 10. 4. 2020
STA
Bregantova je že na četrtkovi večerni novinarski konferenci nakazala na spremembe ukrepov, ki veljajo v zaprtih javnih prostorih, torej tudi trgovinah.
Aktualno

Uporaba zaščitnih rokavic v trgovini ob razkuževanju rok ni več potrebna, je za STA pojasnila državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Tina Bregant. V odloku, ki je začel veljati pred tremi tedni, je sicer še vedno predpisana nujna uporaba rokavic, a na ministrstvu že pripravljajo spremembe, ki bodo začele veljati v prihodnjih dneh.

Bregantova je že na četrtkovi večerni novinarski konferenci nakazala na spremembe ukrepov, ki veljajo v zaprtih javnih prostorih, torej tudi trgovinah. O smotrnosti nošenja rokavic je namreč razpravljala strokovna skupina na ministrstvu, ki ljudem svetuje, da čim manjkrat hodijo v trgovino, nosijo masko, vendar pa namesto rokavic raje razkužijo roke.


Uradni govorec vlade Jelko Kacin pa je na današnji novinarski konferenci dejal, da nošenje rokavic ni več obvezno, povsem enakovreden ukrep pa da je umivanje oz. razkuževanje rok. Dodal je, so pa nekateri prehrambeni artikli, ki se jih ne smemo dotikati z rokami, zato imajo trgovine rokavice.

"Drži, da je v odloku še zapisana nujna uporaba zaščitnih rokavic tudi za trgovine, vendar bomo ta odlok nekoliko prilagodili, tako da bo ljudem bolj prijazen," je v izjavi za STA danes pojasnila Bregantova. Po njenih besedah so se s tem strinjali tako na strokovni skupini kot na vladi.

Priporočajo razkuževanje rok

Prepričana je, da bodo varnostniki na vhodih trgovin dovolj razumevajoči do uradne spremembe odloka. "Ne gre nam za slepo sledenje črki zakona, ampak gre za vedenjske ukrepe, s katerimi zmanjšamo možnost možnost okužbe," je poudarila nova državna sekretarka.

"Boljše kot nepravilna, neustrezna raba rokavic je razkuževanje rok," je pojasnila razlog, zaradi katerega bodo spreminjali odlog. Po njenih besedah je treba skrbeti za poostreno higieno rok: pred vstopom v trgovino si je treba razkužiti roke, prav tako po oddaji vozička. Ni pa zaželeno, da šli v trgovino brez rokavic in brez razkuževanja. A razkužil je dovolj, je zagotovila, in izrazila upanje, da bodo ljudje ponotranjili ta način vedenja.

Zaščitna maska ostaja obvezna

Ob tem pa še vedno ostaja obvezna uporaba zaščitne maske, ki po besedah Bregantove ščiti pred prenosom kapljične okužbe. Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) so medtem pripravili navodila za ustrezno uporabo rokavic za obisk zaprtega javnega prostora. Preden si rokavice nadenemo, si moramo roke razkužiti in počakati, da se dobro osušijo. Med nošenjem rokavic se z rokami ne dotikamo oči, nosu ali ust. Odstranimo jih šele, ko zapustimo zaprti javni prostor.

"Rokavice snamemo tako, da rokavico primemo na zunanjem delu, jo prevlečemo ter zgubamo v orokavičeno roko. Nato gremo z golo roko pri zapestju pod drugo rokavico tako, da se ne dotikamo zunanjega dela in prevlečemo še drugo rokavico na način, da jo lahko primemo od znotraj in nato zavržemo," pravilen postopek opisujejo na NIJZ. Rokavice nato zavržemo v za to namenjen koš za odpadke in roke ponovno razkužimo.

koronavirus ukrepi zaščita zdravje