vestnik

Romanska rotunda v besedi: znani zmagovalci natečaja

Vestnik, 25. 9. 2018
Tic Moravske Toplice
Zaključna prireditev literarnega natečaja.
Aktualno

Na literarni natečaj Romanska rotunda v besedi je prispelo 23 besedil različnih zvrsti. Avtorji najboljših del so bili nagrajeni z denarnimi boni. 

Turistično-informacijski center Moravske Toplice je evropsko leto kulturne dediščine obeležil tudi z literarnim natečajem Romanska rotunda v besedi. Z natečajem so organizatorji želeli popularizirati srednjeveški sakralni biser skozi besedno umetnost. Na natečaj je prispelo 23 literarnih besedil, komisija pa je izbrala tri najboljša dela in jim podelila denarne nagrade, ki jih je prispevala občina Moravske Toplice.



Vsa prejeta besedila so vsebovala zahtevana vsebinska in oblikovna določila. Deset avtorjev prihaja iz Prekmurja, devet jih je bilo iz preostalih delov Slovenije, dva pa sta iz sosednje Hrvaške, natančneje iz Varaždina. Kot so sporočili iz TIC Moravske Toplice, so prejeli enajst proznih del, pisanih večinoma v obliki kratke zgodbe ali proznega utrinka, devet del je bilo pesniških, prispel pa je tudi en dramski prizor in venček aforizmov. Tričlanska komisija, ki so jo sestavljali Lučka Zorko, prekmurska pisateljica in pesnica, Denis Škofic, pesnik, pisatelj in literarni kritik, ter Marko Bunderla, pesnik in prevajalec, je izbrala tri najboljša literarna dela in v rotundi v Selu razglasila zmagovalce.

Avtorji najboljših del:
1. mesto: Aleksander Ružič (Gornji Petrovci), prozno delo Piš svetosti
2. mesto: Nevenka Jeras (Vače), prozno delo Selanska kronika
3. mesto: Olga Gutman (Tešanovci), prozno delo Skrivnost selanske rotunde


5309c06690647e59938eb30d5e014d9c
Tic Moravske Toplice
Zaključna prireditev literarnega natečaja.

Dogodek je povezovala Lučka Zorko, ki je zbranim prebrala nekaj odlomkov iz vseh prispelih del, odlomek iz svojega romana, ki je prav tako povezan z rotundo, pa je prebral literarni gost Robert Titan Felix.Za glasbeno spremljavo sta poskrbelaDarko Kržankona cimbalahinValerija Šömenna čelu.Vseh 23 besedil, ki je prispelo na literarni natečaj, pa bo objavljenih ve-zborniku, izšel bo jeseni.

1a9d5c762927b1bdab96f361530b7b5d
Tic Moravske Toplice
Za glasbo sta poskrbelaDarko Kržanko inValerija Šömenna čelu.

Tic Moravske Toplice
Nagrajenci so bili razglašeni v rotundi v Selu. 
literarni natečaj TIC Moravske Toplice romanska rotunda